Monstersuccé för Hälle på terräng SM

Foto: Deca Text & Bild

Hälle åkte upp till årets terräng sm i Huddinge över halloweenhelgen med en stark trupp, och förväntningarna skulle med råge förverkligas. Detta trots att förhållandena var minst sagt krävande. Vissätra sportfält bjöd på dyngsura gräsbanor som efter ett par lopp var rena lervällingen. Inga spikskor  i världen gav ett vettigt fäste och till detta kan läggas några få graders värme och en iskall vind. Rent internationella förhållanden alltså, något som gynnade vissa och missgynnade andra. Meraf Bahta sprang omvägar kring de värsta gyttjehålen och hennes kraftfulla löpstil gynnades inte av förhållandena. Men med sin överlägsna kapacitet så spelade det ingen roll, hon tog täten direkt i båda loppen och styrde sedan loppen dit hon ville. På 4 kilometer blev det seger med tiden 14,06, närmast före Sara Christiansson, Sävedalen. Bakom där så spurtade Hälles höst-sensation Samrawith Mengsteab furiöst och tog sig in på en bronsplats med tiden 14,22.

Foto: Deca Bild & Text

Linn Nilsson kämpade med krånglande vader och fick hålla igen på slutet, men med en 6:e plats så fullbordade hon Hälles segrande lag i lagtävlingen. På damernas långa bana 8 km så kom Meraf att tillämpa samma taktik och fick ganska tidigt en lucka på 10-15 sekunder som hon höll in i mål. Hennes segertid blev 29,47. Samrawith valde på 8:an att ligga bakom Lidingöloppssegrarinnan Maria Larsson och Sävedalens Sara Holmgren. Först släppte Maria, sedan avgjorde Samrawith genom ett tufft ryck i den sista backen och säkrade Hälles dubbelseger. Den fjäderlätt löpande Samrawith Mengsteab blev tveklöst terräng SM:s största sensation.

Foto: Deca Text & Bild

Även på 8:an fick stackars Linn hålla igen med krånglande vader, men med en 6:e plats så säkrade hon en överlägsen lagseger. En imponerande SM debut gjorde Emma Stokland med en 17:e plats med 32,44, närmast före årets svenska mästarinna på halvmaraton Malin Strand, Sävedalen. Hälletjejerna kompletterades även genom Annelie Johansson på på en 22:a plats med tiden 33,59.  Annelie som dagen innan tagit ett silver i den yngsta veteranklassen K35 på 4km. Veteranmedalj blev det även för Erik Framme som kom 3:a i M40klassen. I ungdoms och juniorklasserna så firade Hälle också framgångar . På lördagen vann Nils Bredin och Sharmarke Ahmed en överlägsen dubbelseger i P15 4km med tiderna 14,13 respektive 14,16.

Foto: Deca Text & Bild

Merhawi Seyfu kom lite efter i starten i den kombinerade P16/P17 loppet. Något som visade sig ödesdigert på den knixiga banan, där han även drog på sig ett fall. Detta till trots så blir han 4:a i P17 med tiden 13,51. Samuel Fitsumhran gjorde ett nytt perfekt disponerat lopp i den tuffa P19 klassen, sakta men säkert arbetade han sig upp i fältet och slutade på tredje plats och fick för första gången stiga upp på en SM prispall. Hans tid blev 20,22 på den 6km långa distansen, bara ett tiotal sekunder efter segraren Hussein Ibrahim. Hälle knep även ett lagbrons i söndagens sista lopp. Robert Alexandersson, Anders Grahl och Patrik Andersson kämpade sig igenom 6 varv på den nu helt söndersprungna banan och bärgade ett brons i lag på 12km.