Svenskt rekord av Meraf på Hytteplan!

Hytteplanmila är förmodligen nordens snabbaste millopp, trots att det går i kuperade Ringerike väster om Oslo. Man startar högt, sedan går det länge svagt utför, innan loppet avslutas med en monsterbacke. men då vet man att man är i mål när man kommer till kyrkan uppe på toppen. Snabb bana, fina priser och ett fantastiskt fint stöd för tillresta elitklubbar, inte konstigt att loppet samlar grymt bra startfält. Att Meraf Bahta haft en jobbig höst är ett understatement, under flera månader har en idrottsjuridisk process pågått kring hennes påstådda missar med SOK:s närvarorapportering. Hon har tränat på men legat lågt med tävlandet, men till Hytteplan kände hon att det skulle vara kul att vara med. Att hon skulle vara så bra att hon skulle vinna, tvåla till denne Caroline Grövedal som alltid tett sig oslagbar här på Hytteplan samt pressa sitt svenska rekord med sex sekunder. Vem kunde tro detta?  Meraf gick ut tufft, passerade 5km på vrålsnabba 15,22 och fick lucka till Grövedal. Den lyckades hon sedan förvalta in i mål. Hennes sluttid skrevs till 31,38. Mycket glädjande var också att Samrawit Mengsteab var tillbaka på löparbanan, även hon i mycket god form. Hon slutade nu på 5:e plats med tidem 33,51. Personbästa med en halv minut. På 6:e plats kom årets svenska mästarinna på 10 000m, Linn Nilsson med tiden 33,56.

I ungdomsklasserna så slutade Ana Nedeljikovicova på 3:a plats i F18 med tiden 41,20 och Tilde Knauer 8:a i F16 med tiden 42,02.  Bland herrarna så fortsätter Olle Ahlberg att imponera. 21 åringen som förra veckan överlägset vann ett 10km lopp i Halmstad med tiden 31,01 sänkte sig nu ytterligare till 30,39 vilket gav en total 17:e plats och en 5:e plats i M22. Näst snabbast av Hällekillarna var blott 19 årige Samuel Fitsurbhan som persade med 31,11. Anders Grahl var 32:a med tiden 31,19. Det säger något om breddkvaliteten på detta lopp. 18 årige Merhawi Seyfu persade även han med 32,37, medan 40 årige Norge-baserade Martin Kjällh var med i toppen bland veteranerna med tiden 33,32.