Samrawit och Benjamin imponerade i landslagsdebut

Foto: Deca Text & Bild

Årets Nordenkamp kom att avgöras i norska Baerumhallen i Osloförorten med samma namn. Trots att Norge toppade upp med två bröder Ingebrigtsen samt Karsten Warholm, och Sverige lät flera av sin toppar stå över, så vann Sverige två solklara segrar. Hälle hade två förväntansfulla debutanter på plats. Det var dels Samrawit Mengsteab som visserligen sprungit i blågult en gång tidigare, EM i terräng i höstas, men som aldrig deltagit i en ren landskamp. Nu öppnade hon damernas 3000m lopp försiktigt men ökade upp farten så småningom och slutade på 3:e plats med fina tiden 9.22,42. Norska EM medaljören Karoline Grövdal ångade fram till världstiden 8,44 som segrare.

Foto: Deca Text & Bild

För Benjamin Åberg så var det verkligen premiär. Ingen landskamp och faktiskt ännu ingen SM medalj, men en mycket fin 800m inomhussäsong bakom sig. Nu gick han på specialdistansen ut kaxigt och tog en fjärdeplats i ett lopp som öppnades i rask takt. Åberg fick en bra resa på innerspår och tappade bara en löpare mot slutet, den blivande vinnaren, danske IEM silvermedaljören Andreas Bube. I mål hade Benjamin nya personbästatiden 1.51,22.