Meraf debuterade på halvmaran

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Meraf Bahta debuterade på söndagen på halvmarathon vid ett storlopp i Lissabon och lyckades i premiären bli 6:a på 1:12:08, klubb och distriktsrekord med lite drygt tre minuter. Meraf ingick i en grupp på tiotalet kvinnliga elitlöpare som skickades iväg 15 minuter före huvudstarten för att favoriten Vivian Cheruiyot skulle kunna attackera  världsrekordet. Världsrekord kan nämligen inte slås ifall det rör sig om mixade startfält.
Meraf var med tätklungan i början men släppte redan efter ett par kilometer, då farten i täten låg på tuffa 3,08/km,  och fick sedan springa större delen av loppet utan så mycket sällskap. På slutet blev det dock en spurt om sjätte plats med hemmalöperskan Moreira. En spurt som Meraf, som ofta annars vann. Mustafa Mohammed sprang redan årets andra halvmara, denna gång i The Big Half i London. Segern gick här till världens bäste mästerskapslöpare i modern tid, fyrfaldige OS vinnaren Sir Mo Farah som numera satsar på maraton. Musse slutade på 8:e plats men var samtidigt klart bäste i Masterklassen, dvs 40 års klassen. Hans tid 1.04,42 men det som imponerar mest är att han springer snabbare och snabbare efter en ganska försiktig öppning, mellan 15 och 20 kilometer löper han på 15,11! Sista kilometern löper han på 2,48!