Musse var Hällebäst på supervarm SM-mil

Hälle IF och Villstads GIF bjöd i år in till en heldag löpning på Scandinavian Raceway i Anderstorp, med SM 10km som huvudattraktion. Efter två mulna, regniga men snabba SM tävlingar ifjol, så bjöd Scandinavian Raceway denna gång på 28 gradig värme och ett flödande solsken. Underbart för publiken men givetvis tufft för löparna. Det här året tillät pandemirestriktionerna lite mer normalitet, där folk kunde röra sig friare på arenan, det fanns duschmöjligheter och serveringsvagn, eller food-truck som  man numera säger i event-sammanhang. Trots utmaningarna så flöt arrangemanget på bra, vi hade närmare 600 betalande tittare som följde streaming-sändningen på Friidrottskanalen och våra många funktionärer arbetade heroiskt i värmen. Rent sportsligt så satte Hälle förmodligen deltagarrekord i sådana här sammanhang nära ett 50-tal aktiva på plats. Det blev inga seniormedaljer i år med Meraf i förberedelser inför OS och Samrawith som tyvärr tvingades bryta, men vi presterade utmärkt breddmässigt sett.

Mustafa Mohammed, 42 år ung, gillar värme bättre än många andra och gjorde ett imponerande lopp i den oerhört starka manliga klassen där i stort sett ”alla” var på plats. Han hängde inte med i den snabba öppningen men han kämpade sig sakta ikapp och slutade 5:a på 29:41. Endast 16 sekunder ifrån segraren. Värmen stod som en vägg emot löparna och hade det varit tio grader svalare så hade tiderna varit säkert 1-2 minuter snabbare, beroende på löptid. Musse vann givetvis även den prestigetunga M40 klassen i veteran SM, där det för övrigt även blev Hälle brons genom Rickard Bäckström med 32:16. På 7:e plats kom Samuel Tsegay som länge låg högt upp i loppet, men som råkade ut för en liten smäll under loppet, tappade fart och mark och orkade sedan inte komma tillbaka. Sedan gjorde Anders Grahl och Olle Ahlberg nya imponerande insatser, att de är i god form visade de ju förra tisdagen på Rimnersvallens 5000m. Nu kom Anders 9:a med 30:06 och Olle 12:a med 30:16, imponerande tider i värmen. Sedan kom Oskar Wanemark (Carlsson) 20:e med 31:00 och Daniel Cullin 25:a med 31,08. Hade det funnits tremannalag på SM milen som det finns på terräng SM så hade Hälle vunnit knappt före Spårvägen. Hade det varit 5-mannalag som på Lidingöloppet så hade vi vunnit överlägset. Hälle hade 10 man bland de 57 främsta. På damsidan så var det lite kämpigare då flera av våra främsta saknades eller tvingades stiga av, nu blev Emy Thorén 22:a, Michelle Snellbacher 30:e och Karin Pettersson 48:a. Hade det varit lagtävling här så hade vi slutat på en femte plats.

Ser vi topp 10-placeringar på veteran SM utöver de redan nämnda så kom Johannes Bogren 4:a i M40, Erik Framme 4:a i M45 samt tidigare nämnda Michelle Schnellbacher 7:a i K35. Innan SM-milen så arrangerades även en halvmara, tyvärr i den värsta middagshettan. Här blev det två klar Hällesegrar genom Robert Alexandersson 1:11,21 och Annelie Johansson 1:23,49, tider som givetvis bör växlas upp ett par minuter beroende på värmen. Det blev även 4:e plats i herrklassen Martin Kjell Ohlsson 1:14,19 och en 7:e plats för Jonas Öhrarbäck med 1:19,01. Till sist så blev det även Hälleseger på den inledande minimaran (4,21km) för 12 åriga Hanna Strand som åter gjorde en häpnadsväckande stark löpinsats med 14,40. Till sist så ber vi att få tacka alla deltagare, funktionärer, tillresta, sponsorer, Peter på Scandinavian Raceway samt alla ni som följde loppet via streaming.