Meraf, Samra, Pihlen och……Olle! Succé på SM.

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM genomfördes på Ryavallen i Borås, nästan lite hemmaplanskänsla med andra ord. Många kompisar och föräldrar på läktarna. Vädret var växlande, kallt, blåsigt och uppehåll på fredagen, det blev än kallare samt regn på lördagen och sedan en förlösande sensommardag med kavajtemperatur för publiken på söndagen. För Hälle blev det matematiskt perfekt två medaljer per dag, det började på fredagen med att Olle Ahlberg tog ett lika glädjande som överraskande silver på herrarnas 10000m. Ett lopp som räknade in inte mindre än åtta Hällelöpare. Snacka om toppbredd. Olle tassade försiktigt med i ett lopp som hade ett tempo kring 30 minuter, han gick under radarn när istället Hällelegenden Mustafa Mohammed mjukade upp fältet med ett antal ryck. Musse kom dock att krokna halvvägs medan Olle är kvar enda till den dramatiska uppgörelsen där fyra löpare når målet inom några tiondelar efter en riktigt snabb sista kilometer. Efter en diskning av Spårvägens Mohammed Reza så tar Olle ett mycket överraskande silver efter Hässelbys Samuel Russom på tiden 29.28,58. Att säga att det är pers är ett understatement, han har aldrig förr sprungit distansen på bana!

Foto: Deca Text & Bild 

Sexa i mål kommer en snabbt avslutande Anders Grahl med tiden 29.57,92, nia kom Musse på 30,09, Oscar Wanemark kom placeringen efter på 30,55, Jacob Böhm 15:e på 32,30, 16:e Richard Bäckström 32,32, Martin Adolfsson 17:e 32,57 samt Daniel Parheden 18:e med 33,00. Därefter raskt över till damernas 10 000m, där Hälles Samrawit Mengsteab kom att ta en brutal revanch på Sävedalens Anastasia Denisova ifrån 10km SM på Anderstorp. Nu körde Samrawit på i en bestämd sub 34 fart, där Anastasia tvingades släppa meter för meter. Samrawits sluttid blev 33.55,17. Sjua i loppet kom en annan Hälletjej, nämligen Michelle Schnellbacher på nya perset 35.51,48, vilket var nytt klubb och distriktsrekord K35 10000m. Fredagen toppades slutligen av att hela fyra Hälleaktiva kvalade in till 1500m finaler, nämligen de väntade Meraf Bahta och Samuel Pihlström, men även ungdomarna Julia Svennblad och Sharmarke Ahmed. Deras finaler på lördagen blev spännande i regnrusket. 1500m finalen gick ut i en stillsam nedjoggningsfart men avslutades dess snabbare, sista 600m klart under 1,30. I den tuffa konkurrensen så slutade ändå Samuel Pihlström på bronsplats med 3.54,39, precis som ifjol placeringen före Spårvägens Emil Danielsson. För Sharmarke blev det en 9:e plats med 3.57,91. Finalen blev alltså ett klassiskt mästerskapslopp, i försöken gick hade det gått snabbare; 3.48,92 på Samuel och 3.49,16 (pers) på Sharmarke. I damfinalen så gjorde Meraf ett typiskt Meraf-lopp, efter en lusig inledning så går hon upp i ledning efter ett och ett halvt varv. Och sedan släpper hon den inte trots tuff upp-vaktning ifrån fram för allt Hanna Hermansson. Seger i taktikloppet med en tid strax över 4,30. Bakom där gör sedan 18 åriga Julia Svennblad en fantastisk avslutning där hon går upp till 4:e plats med tiden 4,35, besegrande bland annat Sävedalens Sara Christiansson. Dagen avslutas med att både Samuel Pihlström och Benjamin Åberg kvalar till söndagens 800m final. Benjamin först av de bägge med 1.51,93. Dagen därpå, i en snabb tuff final så blir de 8:a respektive 9:a.

Foto: Deca Text & Bild

Söndagens huvudnummer för Hälles del blev Meraf Bahta och Samrawit Mengsteabs uppvisning på 5000 där Örgrytes Emma Dahl länge gör grovjobbet, men där sedan Meraf rycker och därefter håller placeringen in i mål med tiden 15.58,18. Samrawit håller undan för Sara Christiansson oh blir tvåa med tiden 16 minuter jämnt. Där bakom blev sedan Michelle Schnellbacher 12:a med 17.36,98 (d-rek K35) och en comebackande Sara Edsberger 15:e med 18.13,90. Herrarnas 5000m blir ett ultratufft race med ett oerhört starkt startfält, där nästan alla var med när två varv återstod, men sedan blev det åka av. Hälles löpare var lite slitna efter 10 000m två dagar tidigare, men Anders Grahl var 12:a med perstiden 14.16,25, Olle Dahlberg platsen bakom samt Petter Svensson 18:e med 14,44, också det pers.