Meraf – drottning av Finnkampen !!

Foto: Deca Text & Bild

Årets finnkamp blev ett härligt propagandanummer på Stockholms stadion med strålande sensommarväder, nära 5000 lyckliga, lagliga åskådare och en taggad och vässad svensk trupp där endast Duplantis hade fått frisedel. Den finska truppen skulle på pappret vara den vassaste under 2000-talet och framförallt på damsidan skulle de kunna hota svenskorna, men efter finska stavhoppstjärnan Murtos nollning i första grenen så var det svensk ledning från start till mål. Och i herrklassen var Sverige än överlägsnare. Ifrån Hälle deltog fyra aktiva vilka tillsammans drog in hela 26 poäng till Sverige. Meraf Bahta hade en strålande helg, vilket hon var värd efter år av motigheter. Första dagen så vann hon 10 000m, vilket i år var en specialare – den kördes som landsvägslopp ute på Djurgården i samband med Tjejmilen. Applåderad av en talrik publik kring banan så drog Meraf fram till en svensk trippelseger. På upploppet spurtade hon också förbi Sarah Lahti med en knapp sekund och vann loppet på tiden 32,41. På söndagen var det 5000m på Stadion där det var finska Camilla Rickardsson som fick släppa Meraf förbi sig på upploppet. Merafs segertid skrevs till 15.46,30.

Foto: Deca Text & Bild

På tredje plats kom en annan Hälletjej nämligen Samrawit Mengsteab som noterade årsbästa med 15,54,17 och besegrade den tredje svenskan Sara Christiansson med en sekund. Debutant i blågult var denna helg förra veckans stora SM-sensation Olle Ahlberg, och även han fick vara med om en svensk trippelseger. Han vågade inte hänga med i Suldan Hassans sub 29 tempo, utan parlöpte med den bäste finländaren Anti Ihamäki. Denne finländare blev tröttare och tröttare, men Olle låg troget vid hans sida tills två varv återstod. Då stack han ifrån sin parhäst med över 20 sekunder och slutade 3:a med tiden 30.09. Dagens sista lopp, herrarnas 1500m blev i år inte av den totalt avgörande betydelse som det ibland har varit. Nu var den svenska segern redan i hamn. Men loppet blev en som vanligt beskedlig lunk fram tills klockringningen och då blev det åka av, precis som på SM. Och precis som på SM så vann Johan Rogestedt. Men Hälles Samuel Pihlström gjorde ett mycket piggt intryck där han lätt tassade med in på upploppet och gav den finska ettan Joonas Rinne en tuff match. Till slut blev det en tredje plats för Samuel på 3.45,74, bara tiondelarna efter Rinne och med sista varvet på knappt 55 sekunder!