Samuel Tsegay vann rödvitt randigt SM i halvmaraton

Vi avundas inte våra vänner i Göteborgs friidrottsförbund som kämpat med årets Göteborgsvarv. Först uppskjutit till september, därefter inställt och nu hoppas man kunna köra någon form av lopp i oktober. SM i halvmaraton har dock genomförts idag ute på Trafikverkets testbana Stora Holm ute på Hisingen. Vädret var för årstiden varmt och luften mycket fuktig, så något klimatmässigt drömväder var det inte. Det märktes också på att ett 20-tal löpare bröt. Det blev ett underligt lopp med ett 60-tal svenska löpare på plats tillsammans med ett 15-tal afrikanska topplöpare. Hälles Samuel Tsegay kände sig stark och gick med de bästa afrikanerna. Han passerade milen på 28,46 och hade redan här fått en betydande ledning i SM klassen, närmast före ständige rivalen Samuel Russom. Under andra milen fick Tsegay släppa lite på täten, sträckan gick på cirka halvtimman men segern i SM klassen var aldrig hotad. Hans tid 62,03 är nytt klubbrekord samt ett nytt prydligt mästerskapsrekord. Bakom Tsegay/Russom så blev det lite dramatiskt. Spårvägenlöparna Casteel och Reza, båda med starka personbästatider gick ut tufft, men liksom för många andra så kom den fuktiga värmen att kräva sin tribut och ingen av dem kom i mål.

I stället blev det, precis som ifjol, brons till Hälles 42 årige superveteran Mustafa Mohammed med tiden 65,33. Hälles tredje man Anders Grahl gick också ut tufft, första milen på 31,11, men höll ändå ihop det bra och slutade SM 6:a, precis som på SM 10000m i Borås. Hans sluttid blev 68,13. Vi hade alltså tre Hälle löpare bland de sex bästa, detta apropå rubriken. Duktige M40 veteranen Rickard Bäckström kom 11:a på SM med 71,04, och Hälles tredje M40 löpare Johannes Bogren slutade på 23:e plats med 74,34. På damsidan representerades Hälle av flitigt tävlande Annelie Johansson som slutade på 9:e plats i SM med 83,12. Det skall också nämnas att samma dag så arrangerades Veteran SM i halvmaraton uppe i Bergslagen, i Nora, under vädermässigt lite behagligare former. Här tog Hälles Erik Framme silver i M45 klassen med tiden 74,50.