Ifrån långloppsfronten

Foto: Deca Text & Bild

Den gångna helgen så var det millopp i den småländska garnisonsstaden Eksjö, där Ingenjörsregemente 2 satt prägel på staden i 150 år. Regementets valspråk Viam inveniam aut faciam; skulle kunna vara ledordet för alla friidrottstränare, alltså jag skall finna en väg…..eller skapa en. I huvudklassen 10km så imponerade Hälles VM kvalade ultralöpare Linus Wiren genom att bli 2:a på nya perstiden 31,07. På halva distansen så blev det en överlägsen seger för Hälles smålänning Tony Hatefnejad med tiden 16,19. I Eskilstuna gick Å-varvet, ett race över den ovanliga distansen 1/4 maraton alltså 10 549 meter. Som det lätt övertydliga namnet antyder så gick loppet runt Eskilstunaån på en flack men knixig bana. I ett elitstarkt fält så slutade Hälles M:40 löpare Nuray Yassin 5:a på 33,51, vilket kan innebära nedåt 32 på milen. På 8:e plats kom ytterligare en Hällelöpare nämligen Pontus Albertsson med tiden 34,38.

Martin och Sara vann Dirt race

Foto: Bohusläningen

Uddevallas OCR lopp Dirt Race var tillbaka igen ute på Bodele-området. Ett lopp som jämfört med toughestloppen är lite som att jämföra PGA Major på Augusta med äventyrsgolf på Daftö camping. Det är 7km flack terräng uppbyggd för motionärerna, hindren är improviserade, fnissiga. och långt ifrån standardiserade. Man skall ju också bli rejält blöt, med en monkeybar över swimmingpoolen, dyk ifrån hopptornet i Skeppsviken och kryp genom något som närmast såg ut som kräftburar på grunt vatten. Kul, plumsigt men inte speciellt krävande. Hälles OCR par Martin Bäckström och Sara Forsström vann överlägset var sin klass, Martins tid 27,15 innebar att han låg på sub 4min/km och Sara 32,24.

Stafett SM – guld till sprint-tjejerna

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i stafettlöpning går just nu på ärevördiga Slottsskogsvallen i Göteborg , med flera startande Hällelag. På seniorsidan gällde första dagen herrarnas 4 x800m, där Hälle hade ett silver att försvara ifrån ifjol. Tiden ifjol var då förbluffande snabba 7.31,20, när Hällekillarna kom in på silverplats efter Hässelby. Även om både Hälle och Hässelby mönstrade i stort sett samma löpare så blev det ingen duell, Hässelbylöparna hade inte sin dag utan fajten blev istället med ett spetsat Spårvägen med bl.a. Kalle Berglund i laget. Hälles debutant Jonas Magnusson sprang klokt på första sträckan och växlade som 2:a på 1,55. Olle Ahlberg tappade lite i början på täten men som väntat så närmade han sig på slutet, tid cirka 1,57. På tredje sträckan så hamnade fyra lag till en början i klunga, men på andra varvet så drog Spårvägens Kalle Berglund upp farten med 300m kvar varpå de fick en liten lucka till övriga lag. Samtidigt så skapade Benjamin Åberg en rejäl lucka till Hässelby och en lite mindre lucka ner till Mölndals AIK på tredje plats. Benjamins tid skrevs till cirka 1,53. På sista sträckan så jagade en formstark Samuel Pihlström en bortflyende Joakim Andersson, Spårvägen. I mål skrivs Hälles silvertid till 7.36,85.

Foto: Deca Text & Bild

I F15 tjejernas 3x800m blev det ett nytt silver, efter 2,30 av Moa Enander på första, en kämpande Agnes Knauer stumnade lite på slutet och tappade Hammarby, men höll samtidigt väl emot de bakomliggande lagen. På tredje sträckan så löpte Majken Söderlund Larsson i ett vakuum, men säkrade silvret med ett fint lopp på 2,18. Den stora grejen denna första dag var ändå F17 laget på stafett 1000m. Den stafett där man löper först en 100m sträcka, därefter 200m, 300m och sist 400m. Totalt 1000m. Det var en av de tuffaste klasserna med viss press redan i försöken, där Hälletjejerna gled komfortabelt in på en andra plats i första heatet på 2,18. I finalen så blev det sedan en tuff match mot främst IF Göta, vilket var väntat. Efter Adela Riquelme, Tilde Dahlberg och Ellen Schoug på de inledande sträckorna så gör Nelly Elnad en formidabel avslutande 400m sträcka på preliminära 56,5, och tar sig förbi samtliga lag och för Hälle till sitt första USM guld i sprint på tjugo år. Hälles tid 2.15,65 är imponerande och skulle ha räckt komfortabelt även till guld i F19. Tiden är även nytt distriktsrekord i både F17 och F19 i Västsvenska friidrottsförbundet.

K40 4x100m

Det skall också noteras en guldmedalj för det kvinnliga veteranlaget på 4x100m på en tid strax över minuten. Här löpte rutinerade Weronica Hägg tillsammans med Anna Logg samt debutanterna Maria Elned och Ann Giseaus. Herrarnas 4x100m blev dock ett dnf då debuterande Carlos Riquelme tyvärr ådrog sig en allvarlig hälseneskada. Vi önskar Carlos god bättring.

På söndagen hade Hälle tre lag till start. F17 tjejerna missade precis finalen på 4x100m med en tid strax under 51. F19 tjejerna på 3x800m slutade på 4:e plats med tiden 7.08,14, detta efter tre jämna insatser av Ida Kraft, Hanna Lagerqvist och Tilda Knauer. Alla löpte sina sträckor mellan 2,22 – 2,23. Herrarna på 4x1500m löpte den konstigaste SM final som någonsin iscensatts. Strykningarna rasade in och till sist så stod tre lag på startlinjen – Hälle plus två Spårvägenlag. I Hällelaget så inledde Anders Grahl med cirka 3,57. Han lär kunna banka några M35 distriktsrekord den kommande säsongen. Andra sträckan löptes av Sharmarke Ahmed som imponerat denna säsongöppning, nu la ha upp cirka 3,49 i sitt lopp. Därefter lika så formstarke Olle Ahlberg som inte lyckades följa Spårvägens Danielsson, men en sträcktid på cirka 3,53 är mer än godkänt. Med en 30 meter fram till Spårvägens VM finalist Kalle Berglund så säkerhetslöpte Samuel Pihlström lite grann på cirka 4,05, trean i loppet låg nära ett varv efter. Hälles tid blev trots allt nya klubb och Bohus/Dal-rekordet15.43,35..

Pihlström sub 3,40 i Dessau – klubbrekord

Foto: Deca Text & Bild

Hemsidesredaktionen har nåtts av många positiva rapporter ifrån Samuel Pihlströms försäsongsträning. Och de förväntningar som fanns på hans säsongsöppning på 1500m i tyska Dessau beläget i gamla DDR sydväst om Berlin, ja de kom verkligen inte på skam.  Sin vana trogen så öppnade Samuel  litet avvaktande samtidigt som haren i täten drog i väg i 3,30 fart. Sedan lugnade det ned sig där framme och fältet började återsamlas Med ca 600 m kvar började Samuel plocka placeringar från sin position nästan längst bak. Och nu gick det fort: Sista 800m på 1:54.3 och sista 400m på 55.8 sekunder innebar att Samuel närmast flög förbi konkurrenter på slutrundan. Till slut går Samuel i mål som femma på storfina perset 3.39,85.Tiden innebar inte bara svenskt årsbästa och första gången under 3,40. Det var även en pressning med ett par tiondelar av Joel Bodéns 16 år gamla klubbrekord ifrån DN galan 2006. Tiden öppnar ju även upp för EM senare i sommar. Kvalgränsen är förvisso 3,36 men utifrån årsstatistiken så kommer man att fylla på löpare upp till maximalt deltagarantal.

Lyckat träningsläger i Spanien

Foto: Maria Elned

Delar av sprintgruppen var förra veckan på träningsläger i Santa Pola, Spanien. En lyckad resa som varvade hårda pass med sol och bad. Ett fokus för resan var stafett-träning då vi till helgen har ett F17-lag med på stafett-SM. Under lägret kördes också ett pass tillsammans med den lokala friidrottsklubben i Santa Pola. Ledare på lägret var Josef Åberg och Anders Logg.

Snabba 5000m tider även på Slottskogen

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Det var inte bara på Stockholms Stadion som det arrangerades 5000m lopp, faktiskt så var det även lopp på Slottskogsvallen, där Hälle hade en kvartett löpare på plats. Emy Thorén slutade 3:a i damklassen med 17.34,39, personbästa med en halvminut och hon förstärkte radikalt sin 10:e plats i all-time high statistiken. I herrloppet kunde vi också notera imponerande förbättringar ifrån tre Hällelöpare. Pontus Albertsson slutade 2:a i loppet med 15.18,34, personbästa med 48s. Trea i loppet kom Isak Eriksson med 15.21,99. Pers med nära 30s. Fyra i loppet var Adam Brandt med 15.54,53. Pers med nära minuten!!

Viktor vann Lilla Göteborgsvarvet

Inte bara Göteborgsvarvet var tillbaka, utan även ungdomsloppet Lilla Göteborgsvarvet som alltid har varit platsen där nya unga talanger först presenterar sig. Ytterligare en Hällelöpare som utnyttjade chansen var 13 årige Viktor Jernberg som överraskande komfortabelt plockade hem pojkklassens 2,4km på goda 7,46. Stort grattis!