Stafett SM – guld till sprint-tjejerna

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i stafettlöpning går just nu på ärevördiga Slottsskogsvallen i Göteborg , med flera startande Hällelag. På seniorsidan gällde första dagen herrarnas 4 x800m, där Hälle hade ett silver att försvara ifrån ifjol. Tiden ifjol var då förbluffande snabba 7.31,20, när Hällekillarna kom in på silverplats efter Hässelby. Även om både Hälle och Hässelby mönstrade i stort sett samma löpare så blev det ingen duell, Hässelbylöparna hade inte sin dag utan fajten blev istället med ett spetsat Spårvägen med bl.a. Kalle Berglund i laget. Hälles debutant Jonas Magnusson sprang klokt på första sträckan och växlade som 2:a på 1,55. Olle Ahlberg tappade lite i början på täten men som väntat så närmade han sig på slutet, tid cirka 1,57. På tredje sträckan så hamnade fyra lag till en början i klunga, men på andra varvet så drog Spårvägens Kalle Berglund upp farten med 300m kvar varpå de fick en liten lucka till övriga lag. Samtidigt så skapade Benjamin Åberg en rejäl lucka till Hässelby och en lite mindre lucka ner till Mölndals AIK på tredje plats. Benjamins tid skrevs till cirka 1,53. På sista sträckan så jagade en formstark Samuel Pihlström en bortflyende Joakim Andersson, Spårvägen. I mål skrivs Hälles silvertid till 7.36,85.

Foto: Deca Text & Bild

I F15 tjejernas 3x800m blev det ett nytt silver, efter 2,30 av Moa Enander på första, en kämpande Agnes Knauer stumnade lite på slutet och tappade Hammarby, men höll samtidigt väl emot de bakomliggande lagen. På tredje sträckan så löpte Majken Söderlund Larsson i ett vakuum, men säkrade silvret med ett fint lopp på 2,18. Den stora grejen denna första dag var ändå F17 laget på stafett 1000m. Den stafett där man löper först en 100m sträcka, därefter 200m, 300m och sist 400m. Totalt 1000m. Det var en av de tuffaste klasserna med viss press redan i försöken, där Hälletjejerna gled komfortabelt in på en andra plats i första heatet på 2,18. I finalen så blev det sedan en tuff match mot främst IF Göta, vilket var väntat. Efter Adela Riquelme, Tilde Dahlberg och Ellen Schoug på de inledande sträckorna så gör Nelly Elnad en formidabel avslutande 400m sträcka på preliminära 56,5, och tar sig förbi samtliga lag och för Hälle till sitt första USM guld i sprint på tjugo år. Hälles tid 2.15,65 är imponerande och skulle ha räckt komfortabelt även till guld i F19. Tiden är även nytt distriktsrekord i både F17 och F19 i Västsvenska friidrottsförbundet.

K40 4x100m

Det skall också noteras en guldmedalj för det kvinnliga veteranlaget på 4x100m på en tid strax över minuten. Här löpte rutinerade Weronica Hägg tillsammans med Anna Logg samt debutanterna Maria Elned och Ann Giseaus. Herrarnas 4x100m blev dock ett dnf då debuterande Carlos Riquelme tyvärr ådrog sig en allvarlig hälseneskada. Vi önskar Carlos god bättring.

På söndagen hade Hälle tre lag till start. F17 tjejerna missade precis finalen på 4x100m med en tid strax under 51. F19 tjejerna på 3x800m slutade på 4:e plats med tiden 7.08,14, detta efter tre jämna insatser av Ida Kraft, Hanna Lagerqvist och Tilda Knauer. Alla löpte sina sträckor mellan 2,22 – 2,23. Herrarna på 4x1500m löpte den konstigaste SM final som någonsin iscensatts. Strykningarna rasade in och till sist så stod tre lag på startlinjen – Hälle plus två Spårvägenlag. I Hällelaget så inledde Anders Grahl med cirka 3,57. Han lär kunna banka några M35 distriktsrekord den kommande säsongen. Andra sträckan löptes av Sharmarke Ahmed som imponerat denna säsongöppning, nu la ha upp cirka 3,49 i sitt lopp. Därefter lika så formstarke Olle Ahlberg som inte lyckades följa Spårvägens Danielsson, men en sträcktid på cirka 3,53 är mer än godkänt. Med en 30 meter fram till Spårvägens VM finalist Kalle Berglund så säkerhetslöpte Samuel Pihlström lite grann på cirka 4,05, trean i loppet låg nära ett varv efter. Hälles tid blev trots allt nya klubb och Bohus/Dal-rekordet15.43,35..