Dubbelt silver på första dagen av stafett SM

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i stafett arrangeras i Uppsala på deras hyfsat nya arena med det föga studentikosa namnet Uppsala Friidrottsarena. Under den första dagen så har Hälle haft tre lag i elden. Först ut var F17 laget på 1000m stafett, en stafettform som förr gick under namnet Svensk stafett. Första sträckan är 100m, andra 200m, tredje 300m och den sista 400m. Totalt blir det just 1000m. Hälles tjejlag bestod av Noomi Bergman, Sofie Giseaus, Nicolina Bergman och Moa Enander. Först i försöksheat 2 så hamnade man på tredje plats med 2.22,29 vilket gav en finalplats. i finalen  hamnade man i ett vakuum på 6:e platsen med en sluttid på 2,24. Så till stafetterna 4x800m för både herr och dam, där Hälle hade titlar att försvara sedan ifjol. Dessa var dock lätt mirakulösa den gången då segern på damsidan byggde på att Spårvägen diskades för att de blev för glada och herrsegern åstadkoms trots en tid som var mer än tio sekunder över klubbrekordet. I år krävdes mer. På damsidan satte Hälle upp ett starkt lag. Saknades gjorde tyvärr fjolårets ess Julia Svennblad, men en formstark Ida Kraft och vinterns 2,08 tjej Nelly Elnded ersatte. På de två första sträckorna så drog Majken Söderlund Larsson och Ida Kraft ifrån och hade lucka bak, men på tredje och fjärde sträckorna så kom Spårvägen ikapp och förbi. Precis som ifjol, men den här gången blev de inte diskade. Hälles silvertid blev 8.54,08, vilket var en knapp sekund ifrån vårt eget distriktsrekord från ifjol. Bak till trean var det betryggande tio sekunder.

Foto: Deca Text & Bild

I herrklassen saknade Hälle flera av sina på pappret snabbaste men precis som ifjol så höll vi oss långt framme. Långlöparna Petter Svensson och Arvid Örn inledde stabilt, några placeringar bak men utan avstånd fram. På tredje sträckan så gick Benjamin Åberg upp, förbi och skapade en liten lucka bak. 20 årige Jonas Magnusson gör sedan en lysande insats, jagade av ett helt koppel löpare. Han fick förvisso släppa förbi sig Turebergs 1,48 kille Habtom Asgede men i övrigt höll han undan och räddade ytterligare en silver till Hälle. Tiden blev 7.36,94, snabbare än ifjol men fem sekunder ifrån klubbrekordet. Sist ut för dagen var M50 laget på 4x400m. Kvartetten Martin Burrows, Stefan Lagerqvist, Erik Framme och Patrik Hägg tog en fin silvermedalj på tiden 4.00.79, bara drygt en sekund från guldet och segrande Spårvägen.

Nytt distriktsrekord av Pihlen

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Efter några tävlingsbesök i Tyskland så fortsatte Samuel Pihlströms europeiska rundresa till Frankrikes port mot världen, hamnstaden vid Medelhavet Marseilles där han noterade personbästatiden 3.35,15, vilket även var en pressning med några tiondelar av Johan Rogestedts tidigare distriktsrekord. Det ser spännande ut inför stundande EM, Pihlen är ju även en stark spurtare. När vi ändå är ute i Europa så kan vi också notera från Köpenhamn maraton att Fredrik Ûberbacher noterat fina 2.31,53, där bakom även Petter Åström med 2.41,19.