Meraf 9:a på VM

Foto: Deca Text & Bild

Årets världsmästerskap i friidrott har gått av stapeln på OS stadion från 2012 i London. För Hälles del så var det faktiskt sjunde gången som vi hade deltagare vid utomhus VM på bana, lägger vi till ultra och terräng så är det lika många gånger till. Nu var det givetvis Meraf Bahta som försvarade Hälles färger, hon har EM medaljer vid de senaste två mästerskapen samt en OS-final, men det här var hennes första VM start. Precis som på OS valde hon 1500m, där hon i de två inledande rundorna imponerade stort. I semi semifinalen skuggade hon blivande segrarinnan Kipyego in i mål och besegrade Caster Semenya och duktiga polskan Cichocka. Hennes tid var avslappnat 4,03. Finalen blev dock ett långsamt taktiklopp, något som passar Meraf sämre. När ett varv återstod så var hon instängd när spurten drogs upp och sedan var det många vassa armbågar som hindrade hennes väg fram. Nu blev hon 9:a med tiden 4.04,76. Det skall dock sägas att Meraf gjorde sista 400m på 61, segrarinnan Kipyegon gjorde dock under 59!  Dock fick Meraf seger över ärkemotståndarinnan Genzebe Dibaba från Etiopien som överraskande kom sist i finalen.