Hälle knuste all motstand på Ringerike Maratonstafett

Ja, ungefär så kunde man läsa i nätupplagan av lokaltidningen i Hönefoss på lördag kväll. Hälle IF åkte raka vägen upp ifrån Göteborgs GP och vann dagen därpå den unika maratonstafetten i det vackert kuperade Ringerike, en knapp timma väster om Oslo. Tävlingen startar ute på landsbygden, nere vid tingshuset i Vik varifrån man ute i insjön Tyrisfjord kan skymta den historiska Utöya, där Anders Breivik 2011 utförde det värsta massmordet i europeisk efterkrigshistoria. Nu tillbaka till loppet, ifrån Vik så är det en halv maraton in till regionhuvudstaden Hönefoss, och därefter börjar klättringen upp till det lilla samhället Jevnaker varifrån man kan börja skymta den norska fjällvärlden. 42 kilometer uppdelat på 8 sträckor, och observera – stafetten lockar varje år mellan 3000-5000 deltagare! Hälle startade med Merhawi Seyfu som öppnade lugnt för att sedan sakta men säkert dra ifrån det övriga startfältet. Från och med nu blev det en kamp mellan Hälle och klockan. Merhawi klockades på sina inledande 5,2km på fina 16,26. På andra sträckan, som är svagt kuperad och skapligt snabb så tog Samuel Fitshumbran överlöpte sina 5,2km på 16,39. Tredje sträckan som är tuffare, där löpte Anders Grahl – som hade gått i mål kvällen innan på ett tufft 3000m lopp i Göteborg. Hans sträcka avslutas med den tuffa kyrkbacken, känd ifrån Hytteplansmilen. I mål noterade han på in 5,4km sträcka 17,32. Daniel Cullin fick den fjärde sträckan, en riktig smörsträcka. 5,3km svagt utför och sedan in i Hönefoss, springa mellan dubbla publikled och inhösta jubel och applåder. Daniel gjorde det bra, 16,20 indikerar en snittfart snabbare än hans 5000m pers. Allra mest imponerade dock Oscar Carlsson, som stått över fredagens banlopp och nu körde tufft på den femte sträckan, 5 km men de sista 2km gick i en grymt tuff uppförsbacke. Hans 15,13 på sträckan imponerar stort. På sjätte löpte Olle Ahlberg, som också bara haft ett halvt dygn att vila upp sig på sedan Folksam GP i Göteborg. Även Olles sträcka var delvis kraftigt uppför, och i växling så noterade han 16,20 på sina 5km. På 7:e löpte den som haft svårast att återhämta sig sedan gårdagen, 17 årige Sharmarke Ahmed. Han drog på sig syra tidigt i loppet och fick sedan hålla igen lite – 18,27 på sina 5,3km.

På sista sträckan kunde vi glädjande se att Arvid Örn var tillbaka efter en hamstringsskada i juni. Arvid löpte den sista och längsta sträckan 5,8km upp till torget i lilla Jevnaker, den sista delen i svagt motlut. Hans sträcktid 18,01 imponerar också stort. Hälles totaltid blev fina 2.14,54, vilket är Hälles bästa någonsin och den bästa tiden någonsin av ett rent klubblag. Var tog då motståndet vägen. Ja närmsta lag var drygt 16 minuter efter i mål!!