Svenskt rekord av Musse i Sevilla !!

Foto: Deca Text & Bild

Ofta har aktiva sina favoritarenor, eller favorit maratonlopp. Där man vet att man alltid presterar på topp. Dit man alltid längtar tillbaka. I så fall borde inte Sevilla ha varit platsen där Musse vid 41 års ålder skulle slå svenskt rekord. För i Sevilla begick Musse nämligen en mycket upphaussad maratondebut för 15 år sedan. Då kom han direkt ifrån tartanbanorna och förväntningarna var skyhöga. Men då slog ett oväder till över Andalusien med plötslig vinterkyla och ett iskallt strilregn, Musse kom nerkyld och stelbent i mål på en numera preskriberad tid långt över 2,30. Nu var han tillbaka på samma bana, 15 år senare,men i ett Andalusien som bjöd på perfekt löparväder. Hyfsade vindförhållande, lagom vårvärme och en Musse i kanonform, direkt ifrån ett längre träningsläger och med en taktik som skulle visa sig vara mycket framgångsrik. Han rusade inte iväg som i höstas i New York utan passerade halvmaran  en minut långsammare än den gången, det vill säga runt 1.05,25. Sedan började han skruva upp farten och hans svenska följeslagare Mikael Ekvall och Ebba Tulo Chala tvingades sakta se Hälle veteranen försvinna iväg framför dem. Nu var Musse på jakt efter rekordet, men ett problem återstod – en annan svensk låg långt före honom, nämligen 43 årige Adhanom Abraha. Han hade passerat halvmaran tre minuter före Musse, men med fem kilometer kvar att löpa så infann sig ”väggen” framför Eskilstunalöparen och han började kraftigt tappa fart. Nu kommer Musse ifatt, och den dödströtte Adhanom bryter några minuter senare. Mot slutet var det en kamp mot klockan, Musse är också mycket trött och de sista kilometrarna in i mål går bara på en obändig vilja. Han passerar mållinjen på 2.10,03, vilket är en putsning av David Nilssons rekord ifrån i höstas med sex sekunder. Musses andra halva gick på fantastiska 1.04,38. En liten kuriosadetalj i glädjeyran är att Musses tid är svenskt rekord, men faktiskt inte klubbrekord. Samuel Tsegay sprang en halv minut snabbare i höstas, men då han ännu inte är svensk medborgare så kan han inte sätta svenska rekord. I dagsläget så innehar Hälle nio svenska rekord! Dessutom har vi ytterligare ett antal svenska rekord på ultradistanserna.