Samrawit debutvann inne SM

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i friidrott har avgjorts på den nya ”riksarenan” Telekonsult arena i Växjö med sin skarpt lutande löparoval med 6 banor. En Hälletrupp på sex aktiva deltog, och häribland Hälles Samrawit Mengsteab som debuterade på inomhusbanorna så sent som för några veckor sedan, och nu gjorde sitt första inne SM. På 3000m blev det ett lusigt taktiklopp där Samraweth lätt hängde med, liksom Hälles andra deltagare Linn Nilsson. När ett par varv återstod så skruvades farten upp och det skulle komma att stå mellan Samrawit och formstarka medeldistansaren Hanna Hermansson. Loppet var designat för henne, snabb och spurtstark som hon är, EM finalist 2018. Men Samrawit gav åter prov på sin okuvliga styrka i långspurten när hon efter flera misslyckade försök att passera, till sist på upploppet pressade sig förbi Hanna med några tiondelar och vann på 9.46,00. Sista 200m gick på 29 sekunder. Linn, som nyss kommit igenom en förkylning, hade inte samma överväxel idag utan slutade 5:a med 9.54,18. På söndagen var det så dags för Samrawit att springa 1500m, en sträcka hon knappt sprungit sedan ungdomsåren. Här fick Hanna sin revanch, men Samrawits 4.18,45 imponerar stort. Det är trots allt fokus på 5000m/10 000m i hennes träningsupplägg. 17 åriga Tilda Knauer var med 2.17,27 bara två sekunder ifrån en final på 800m, men ännu närmare var hennes coach Benjamin Åberg. Hans 1.53,77 innebar att han missade finalen med 5 hundradelar! Surt, med tanke på att han hade ungefär samma otur ifjol.

Foto: Deca Text & Bild

18 årige Sharmarke Ahmed åkte ut i försöken på 1500m 4.00,04 och Anders Grahl spände båge högt i A-finalen på 3000m, lite för högt skulle det komma att visa sig.