Vilket lopp det blev ! – Succé för SM på Anderstorp

Foto: Deca Text & Bild

Hälle IF och Villstads GIF gick in med några veckors varsel och övertog årets SM i halvmaraton istället för inställda Göteborgsvarvet. På grund av rådande regelverk så föll valet på anrika Scandinavian Raceway i småländska Anderstorp. Här lyckades den legendariske småföretagaren och idrottsledaren Sven ”Smokey” Åsberg 1968 bygga en flygplats och motorbana på en tidigare torvmosse. Han lyckades senare att på mirakulösa vägar få dit F1 cirkusen och roadracing VM: I år så var det den svenska löpareliten som hittat dit och jag tror att gamle Smokey nöjt ler åt det i sin himmel. Han var definitivt en man av kreativa alternativlösningar. Vädret på tävlingsdagen var som juli varit mest, det vill säga regnig. Dessutom så blåste det ganska tufft ute på det öppna fältet där banan är belägen. Banvarvet för löpare var kontrollmätt till drygt 3900 meter, vilket gjorde att loppet omfattade drygt fem varv.

Foto: Deca Text & Bild

Först ut var herrarna som fick äntra den klassiska banan ifrån depå 2. En klunga på sju löpare hängde samman upp till fem kilometer som passerades på 14,59, då gick tvingades Oscar Claesson ifrån Hakarpspojkarna bryta. I gruppen fortsatte framförallt årsfyndet Samuel Russom ifrån IS Göta Helsingborg samt Hälles Samuel Tsegay att vara mest aktiva. Framförallt grillade man hårt på den kilometerlånga flygrakan, som gick i medvind, och tempot hölls uppe. Milen passerades strax över 30 minuter och mot slutet så fick löpare för löpare sträcka vapen, Archi Castel ifrån Spårvägen, Otto Kingstedt ifrån Huddinge sedan även Strömstads Mikael Ekvall. Mustafa Mohammed hade hängt med hela vägen men på det sista upploppet så fick han ge sig mot Tsegay som blir tvåa samt  överraskningsettan Russom. Men två medaljer till Hälle alltså, Samuel Tsegay 2:a med 1:03,52 och Mustafa Mohammed 3:a med 1:03,59. Notera att sju löpare sprang under 1.05,00, och det finns goda skäl att fundera över ifall detta någonsin tidigare hänt. Alltså sju svenska löpare under 1.05, samtidigt. Loppet blev en thriller och lyfte verkligen upp SM tävlingsmomentet som annars försvinner när SM samkörs med Göteborgsvarvet t.ex.

Foto: Deca Text & Bild

Bakom Samuel och Musse sprang även andra Hällelöpare väl. Anders Grahl genomförde ett kontrollerat och taktiskt lopp, slutade 11:a med 1:07,44. Oscar Carlsson avlutar loppet bra och slutar på 13:e plats med 1:08,10, Robert Alexandersson gör en ny stabil insats oh slutar på 16:e plats med tiden 1.08,49. Duktige veteranen Rickard Bäckström kommer precis i mitten, 19:e plats med 1:11,36. I samloppet hade Hälle tyvärr ingen representation, men vi får glädjas åt Charlotta Fougberg, Ullevi, som segrade på 1:16,51 för Hässelbys blott 20 åriga stjärnskott Linnea Sennström.