Hälle succé på SM – fantastisk comeback av Meraf

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i friidrott arrangerades av Uppsala IF, som med ett och halvt års förberedelse fick hoppa in och ta över arrangemanget. Men det var inte på gamla anrika Studenternas IP som arrangemanget hölls utan helt nya Uppsala Friidrottsarena ute i förorten Gränby direkt invid ett större shopping center. Luftigt, rejäla uppvärmningsytor utanför men också öppet och med besvärliga ombytliga vindar. Första dagen så var det 10 000m som gällde för Hälles del. Först i herrklassen så försvarade Samuel Tsegay Hälles färger i tuffaste nationella konkurrens. Loppet gick dock långsamt, med kilometertider ofta strax över 3 minuter, vilket skapade en spurtstrid kring 30 minutersstrecket – vilket knappast var en gynnsam taktik för Samuel som fick nöja sig med en 5:e plats på tiden 30:06,16. På damsidan gick det bättre. En tävlingscomebackande Meraf Bahta tillsammans med Linn Nilsson försvarade Hälles färger väl. Konkurrensen var tuff, med Sara Lahti på plats för första gången på länge och även försommarens stjärnskott Carolina Wikström på plats. Här var farten jämn och skapligt snabb. Meraf och Linn bidande sin tid bak i kön. Men med ett drygt varv kvar så drog spurten igång och Meraf visade sig lika svårslagen som alltid, segertiden skrevs till 34:07,21. Sara Lahti på andra plats ett halvt steg bakom och ytterligare en skolängd bakom där Linn Nilsson.  I männens 1500m försök sprang 19-årige Samuel Pihlström imponerande klokt i första heatet och tog en andraplats på 3.51,18, han var därmed klar för final. 18-årige Sharmarke Ahmed blev sexa i det andra heatet och med 3.54,25 tog också han sig till final på tid.

Foto: Deca Text & Bild

Lördagen var fortsatt varm och solig. I männens 1500m-final blev det ett långsamt lopp där Hälle hade Samuel Pihlström och Sharmarke Ahmed med. Pihlström hängde med bra men med varvet kvar såg det väl inte ut att bli en allt för framskjuten placering. Ut på sista varvet som 9:a men med en lysande avslutning sprang han in på upploppet som fyra och pressade sig sista 20m förbi Spårvägens Emil Danielsson och tog bronset. Vann gjorde träningskompisen och Stenungsundslöparen Johan Rogestedt. Sharmarke Ahmed sprang in som elva. Fyra timmar efter 1500m-finalen sprangs historiens bästa 800m-försök där 1.50,85 krävdes för en finalplats. Benjamin Åberg sprang in som femma i andra heatet med 1.53,21 vilket alltså inte räckte för en final.

Foto: Deca Text & Bild

Den tredje SM-dagen blev också den en solig historia för Hälles del i den uppländska centralorten.I kvinnornas 5000m blev det en klar dubbelseger för Meraf Bahta och Linn Nilsson efter en långsam inledning av loppet. Med kilometern kvar skruvades farten upp rejält och på slutvarvet stod det mellan Meraf och Linn. De fick kryssa mellan varvade löpare, och efter en tuff upploppsstrid stod Meraf som segrare med Linn bara några tiondelar bakom i mål! I 5000m-loppet för herrar gjorde Samuel Tsegay ett stort dragjobb och var med i tätkvartetten vid klockringningen, men kunde inte hänga med i rusningen på slutvarvet. I mål blev det en fin fjärdeplats med 14.05,60. Arvid Örn sprang in som nia på 14.25,78. I B-finalen hade Hälle med tre löpare och det blev dubbelseger genom Olle Ahlberg (pers 14.29,87) och Anders Grahl (14.30,17). I totalen blev de 12:a respektive 13:e.