SM – silver till Linus!!

Foto: Deca Text & Bild

Årets Ultra SM blev ett dubbelarrangemang i Växjö, både 100km och 24h gick på samma dag. Mer uppmärksamhet och upplevelse givetvis, men det tvingar också ultralöparna att välja mellan de två mästerskapsdistanser de har på året. 100km loppet gick runt sjön Trummen ute vid Linnéuniversitetet. En naturskön, flack bana men också vindkänslig. Hälle hade sina båda ultra-ess Linus Viren och Jessica Svärd på plats, men det fanns många osäkerhetstecken kring dem. Linus hade inte kört ett ultralopp sedan pandemiutbrottet och Jessica har haft svårt att hitta den form hon hade i fjol då hon tog silver i 30 gradig värme på 100k SM i Halmstad. Det skulle dock visa sig att den rutinerade Linus var i strålande form, och som ofta annars genomförde ett välplanerat lopp utan onödigt kraftödslande, bara matande på med 3,55/km tempo. Snart skulle det visa sig att vi skulle få en repris på 2019 års duell med flerfaldige mästaren Elof Ohlsson, Ockelbo. Vid 8 mil så ledde fortfarande Linus något, men på slutet var Elof omutlig och drog ifrån medan Linus hade en kämpig slutmil. Elovs sluttid 6,36 är en kanontid som placerar honom 2:a i världen så här långt men även Linus 6.45,45 touchar vid personliga rekordet och för in honom på topp-10 listan i världen. Tiden gör honom också aktuell för VM i Berlin senare i år.

Foto: Deca Text & Bild

För Jessica blev det en tuffare resa, efter en planerad öppning de första två milen så fick hon successivt slå av på farten. Men fajterviljan var det inget fel på utan hon tog sig i mål på en femteplats med en tid kring 9,30. Silver blev det till Lina Karlsson ifrån Uddevallas hemligaste löparklubb, En av Tre. Hon var bara någon minut ifrån drömgränsen 8 timmar och bara ytterligare någon minut ifrån guldet. På 24h representeras Hälle av Branislav Pavic och Mikael Gottberg som i det tuffa startfältet fått en bra start. Under de första åtta timmarna så har de stabilt gjort sina kilometrar kring 6 minuter och sakta stigit i resultatlistan. Men 16 timmar återstår, och under den kyliga natten så kommer avgöranden att falla.