Samrawit försvarade SM guldet på 10 000m

Årets SM i friidrott i Norrköping inleddes i ett stilla strilregn, kasst för publiksiffror och teknikgrenar men perfekt för långdistanslöpning. I damernas 10 000m så valde Samrawit samma taktik som förra året, det vill säga upp i täten direkt och dra ifrån. Nu saknades flera av hennes förmodade konkurrenter och för Samrawit blev SM loppet ett solorace där hon efter ett par kilometer valde att bara bevaka att ledningen aldrig krympte under 20 sekunder. Så jämfört med det lite mera överraskande SM guldet på halvmaran för tre veckor sedan så var det en mycket fräsch Samrawit som krossade mållinjen på 34:34,21. Ett positivt utropstecken var även Emy Thorén som slutade på en fin 5:e plats i loppet med nya perset 35:23,64. Emy har utvecklats mycket det här året och persat på alla distanser och hon och Örgrytes Johanna Larsson drog loppet igenom på jämna tre-och-en-halv-kilometrar.

Herrarnas millopp blev förmodligen det breddmässigt bästa i Sverige, ever. De som gjorde loppet var de alltid dragvilliga Samuel Russom och Emil Millan, även om de på slutet spurtades om av Lidingös Simon Sundström. Bakom dessa så gjorde Olle Ahlberg ett nytt kanonlopp och pressade perset ner till 29:05,33, vilket i ett normalt SM-lopp skulle räckt till seger, nu blev det en 6:e plats. Två som skadedrabbade 2021 men som nu är tillbaka på allvar är Samuel Fitsumbrhan och Arvid Örn. Samuel slutade på 10:e plats med det rejäla perset 29:39,70 och Arvid 12:a med 30:11,12.  Där bakom hade Hälle ytterligare fyra man placerade inom 20 sekunder vilket tydliggör klubbens starka bredd, Sharmarke Ahmed och Petter Svensson delade 15:e platsen med 30:48,28. Det var även försök på 1500m där Samuel Pihlström enkelt tog sig vidare till final.