Linus 15:e på VM. Slog ikonens distriktsrekord.

Linus till höger i bild. Foto: Privat

Det har varit VM i ultramaraton 100km i Berlin, eller snarare förorten Bernau strax norr om Berlin. Loppet gick på ett sinnrikt nystan av olika långa rundor som alla kretsade kring det Unescoskyddade byggnadsminnet efter Bauhausarkitekterna på 1920-talet. Inne i själva Berlin blev det ju inte så mycket kvar efter kriget. Hälle hade två deltagare med; Linus Wiren i herrklassen och Jessica Svärd på damsidan. Berlinområdet är ju platt som en pannkaka, så det var inte svårt att hitta en snabb bana, och till skillnad ifrån EM marathon så valde man att start 06:30, vilket innebar för den absoluta eliten att man slapp den värsta värmen på eftermiddagen. Linus är trots sin ringa ålder i dessa sammanhang, 29 år, en ganska rutinerad 100km löpare och han la upp en balanserad plan för en tid runt 6,40. Lite snabbare i morgonsvalkan och lite tyngre mot slutet, men med en imponerande avslutning där han visade att krafter fanns kvar så tog han sig in på en imponerande 15:e plats med tiden 6.39,24. Han slår bland annat alla de amerikanska deltagarna och framförallt – han slår ett av de mest legendariska distriktsrekorden i det nya Västsvenska friidrottsförbundet. Han slår med fyra minuter ikonen Rune Larssons 35 år gamla rekord. Rune från Trollhättan som var den stora pionjären för ultralöpning i Sverige och en av världens bästa under främst det sena 1980-talet. För Jessica Svärd så har 2022 varit kämpigt och hon fick kämpa för att kvalificera sig. Men sakta har formen kommit mer och mer. Nu blev det en 58:e plats, av cirka 100 startande, med tiden 8.52,47. En bra bit ifrån fjolårsperset men samtidigt bra mycket bättre än på SM i våras. Jessica var fyra i det svenska laget, på 39:e plats i tävlingen slutade Uddevallatjejen Lina Karlsson (En av tre RC) med tiden 8,19. För tjejerna som löpte tills fram emot tre tiden på eftermiddagen så kom naturligtvis värmen att påverka mer.