Tilde och Ida deltog framgångsrikt i segrande svenskt ungdomslandslag!

Foto: Deca Text & Bild

Hälle hade två tjejer med i årets ungdomsfinnkampslag, Tilde Dahlberg i längd och Ida Ida Kraft på 3000m. Dessutom så var långsprintern Nelly Elned officiell reserv i 4x400m-laget på plats i Helsingfors. I år var landskampen tillbaka på en av friidrottens mest mytomspunna platser, Olympiastadion. Arenan byggdes för OS 1940, vilket aldrig blev genomfört beroende på andra världskriget. Men 1952 blev det av, dessutom så har två VM arrangerats här. I år fick även ungdomarna tävla på huvudarenan och Hälletjejerna fixade den allvarsfulla situationen inne på den jättelika arenan. Efter det att det att den svenska UEM segrarinnan Ayla Hallberg Hossein med någon dags varsel blev flyttad till seniorkampen så fick Tilde Dahlberg bära huvudansvaret för de svenska färgerna i längdhoppet.

Foto: Deca Text & Bild

Och det gjorde hon med bravur, trots arktisk kyla och lätt motvind. Efter ett inledande tramp så klippte Tilde till med 5,67 i tredje omgången, vilket var en prickning av finskan Minja Kurtis hopp ifrån första omgången. Fram till sista omgången så leder dock finskan på bättre andra hopp, men då flyger Tilde iväg 5,64 och bärgar segern i sin första landskamp. På 3000m så drog svenska Elsa Sundqvist i ganska behagliga 3,30/km medan Hälles Ida Kraft kunde haka på. Farten var för dessa tjejer ganska måttlig, men det räckte för att grilla finskorna. På sista kilometern drar Elsa iväg med en snabb 3,12 tusing vilket Ida har svårt att hänga med på, men dubbelsegern var ohotad. Ida alltså in som 2:a på 10.20,27. Det skall även sägas att det blev dubbla segrar totalt i ungdomslandskamperna.