Malin Agervik-Kristiansson vann rekordvarmt Kraftprov

Kraftprovet håller ställningarna med stora och starka startfält, rejält med publik i och med att området är nerlusat med turister som skall titta på påsläppen i vattenfallen. Varmt är det alltid, men i år var det tuffare än vanligt. Men så var det den fantastiska familjen Agervik-Kristiansson som imponerade stort i den svinigt kuperade banan som fick ambulansen att besöka området ett par gånger. Om det var för löpare eller publik som däckade under tiden vet jag ej. Det blev Hälleseger för första gången sedan 2021 då Samuel Tsegay vann herrklassen, och denna seger gick till Malin Agervik-Kristiansson som löpte smart från start och höll ett annars starkt startfält bakom sig in i mål. Malins sluttid blev 42,21, vilket är näst bäst i Hällehistorien. Endast Samrawith Mengsteab har löpt snabbare. Malins syster Ida Agervik-Kristiansson noterade en fin 5:e plats med tiden 44,41. Då skall vi komma att loppet går den glödheta timman mellan 16-17 då temperaturen aldrig var under 30 grader. Vansinnigt givetvis, men det skall passas in med cityfestivalen Fallens dagar. På 8:e plats kom Weronica Brzuchalska som börjar visa form med 46,57 och på 12:e plats den nya glada bekantskapen My Rosenqvist med 49,56. I herrklassen så var det brorsan Linus Agervik-Kristiansson som var bäste Hällelöpare med en 4:e plats med tiden 37,25. Jesper Junhamn plockade en fin 14:e plats i det månghundrafaldiga startfältet och Rasmus Bäcklund kom in på 20:e plats. En mycket glad återkomst i de ”större” sammanhangen var 60 årige Johnny Jantunen som kom 4:a i en tuff M50 masterklass med tiden 44,49, en dryg minut före Erik Framme. Erik som i år som 52 åring tog medalj i lag på ultratrail SM.

Mia till JEM final och fler fina placeringar i Stockholm

Mindre än en vecka efter sitt lopp i Eagle Rock så var Mia Barnett på plats i Bergen, förhoppningsvis inte allt för jet-lagged av tidsskillnaden. Hon hanterade dock försöksloppet på 1500m perfekt, flöt med, knep en tredje plats på 4,12 och klar för final i sitt första Junior EM. Kanske är hon dock mera van vid vädret – 30 grader varmt, sol och tämligen vindstilla är så ovanligt i Bergen att det knappt existerar. Men just nu är det lika varmt på Fana stadion som här hemma. I Stockholm så har Bauhaus tävlingarna fortsatt, på veteran sidan så plockade äkta paret Logg hem två segrar. Anders vann överlägset 400m loppet på 51,13 trots ökenvärme och ett suicidaltempo på första halvan av loppet. Nu kroknade han mot slutet, men med lite konkurrens och ett måttligare öppningstempo så finns nog formen där. Äkta hälften Anna vann K45 kula på 8,31. I ungdomsklasserna plockade Hälle hem tre silvermedaljer. Anton Andersson blev 2:a i höjdhopp P19 med pershöjden 1,92. Syskonparet Emelie och Philip Jonsson kom 2:a i F15 800m (2.26,66) respektive P13 600m (1.38,37).

Elina vann Bauhaus

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Medan Sverige knäar i den 30 gradiga värmeböljan så rullar tävlingssäsongen på, om än i lite lugnare takt inför säsongsfinalen som man kan väl säga börjar nu i helgen med Junior EM. Elina Bergman har tävlat på Stockholms Stadion på tävlingen med det märkliga namnet Bauhaus Youth and Masters. En tävling som dock även innehåller seniorgrenar.som i Elinas fall 200m.  Tung värme, motvind i kurvan, svag medvind i på rakan och ett par skapliga norskor i startfältet. Men det var inga problem för Elina som vinner med 2-3 meter på persnära 24,30. Varmt var det säkert även i LA förorten Eagle Rock där Mia Barnett visade god form inför avresan till Europa och Junior EM. Hon putsar här perset på 1500m till 4.08,38. Endast Meraf och Linn finns före i klubbstatistiken. Benjamin Åberg har tävlat i  Belgien, där han, i ett stökigt lopp, noterade 1.50,37 på 800m i den flamländska staden Kortrijk. Och svepet från Stockholm stadion, via Eagle Rock och belgiska Kortrijk avslutas på Edsborgsvallen i Trollhättan, var annars, där Hälles 15 åriga kastartjej Julia Björkman gjorde nästpers i diskus med fina 39,60.

Då var vi där igen – Hälle har flest rekord!

Foto: Deca Text & Bild

Som ni kanske uppmärksammat så har Samuel Pihlström gått som en skördetröska genom den svenska rekordlistan. Så nu är vi tillbaka där vi var för några år sedan, alltså – Hälle har flest svenska rekord. Vi talar då om officiella svenska rekord utomhus på seniornivå. Just nu så har Hälle nio rekord. 10-tals legenden Meraf Bahta har fyra rekord. Samuel har just nu tre rekord, Musse håller fortfarande hinderrekordet och till sist så har Olle Meijer 100km rekordet. Närmast ligger Tureberg och Ullevi med sju rekord var. I Tureberg så har Andreas Almgren sex rekord själv.

Fem Hälletjejer till internationella mästerskap!

Ellen Schoug är uttagen på 4x400m. Foto: Samuel Hafsahl

Juli månad innebär internationella juniormästerskap. Först ut är JEM23 för vad vi kallar 22 års juniorer, och som vanligt, får man säga, så arrangeras det i Norden, norska Bergen för att vara specifik. Senast 2023 så gick det i Espoo i Finland, gången därförinnan 2021 så hölls tävlingarna i Tallin och 2019 i Gävle. Bergen innebär den absolut bästa garanti för att få slippa den tunga europeiska värmeböljan. Med tanke på att det regnar cirka 200 dagar om året i Bergen så skämtar man ofta att ” folk i Bergen blir födt med svömmehud mellom taerna”. Men förskräcks ej, det är också en bedövande vacker stad. De som representerar Hälle här är Ida Kraft 5000m, Liv Dinis 5000m samt Ellen Schoug i ett mycket starkt kvinnligt stafettlag 4x400m. Fjärde tjej är en överraskning för många i Sverige, men inte inbitna läsare av Hälles hemsida, nämligen Mia Barnett. Mia som ligger två respektive trea på 800m/1500m i Sverigestatistiken, bor i amerikanska Eugene men tävlar numera för Sverige och Hälle IF. Till sist så skall också 16 åriga Hanna Strand representera Sverige vid Ungdomsolympiaden i makedonska huvudstaden Skopje. Där blir det nog varmare än i Bergen. Vi önskar samtliga tjejer lycka till.

Strömstad, Trosa, Helsingborg, lopp i sommaridyller

Foto: Samuel Hafsahl

Så är midsommar passerad och nu går vi mot mörkare tider, låt vara att det Gud ske lov att det tar lite tid innan gatlyktorna tänds på vid 4-tiden på eftermiddagen. Ett mycket speciellt lopp strax efter midsommar är varje år Trosa stadslopp i den idylliska Östersjöpärlan. Loppet har en udda distans, knappt 9 km, och är rejält knixigt. Men vackert i midsommarkvällen. I år så hade vi, som de flesta år, en bil uppe. Bäst placerade sig Emy Thorén med en 2:a plats i damklassen med tiden 31,07. I herrklassen så kom Arvid Öhrn, vars form är i starkt stigande, på en 3:e plats med snabba 26,32, Petter Svensson kom 7:a med 27,09 och Isak Eriksson 13:e med 28,17. Från Trosa hoppar vi över den skandinaviska halvön till Strömstad där man arrangerat Strömstadsmilen. Precis som i Trosa så är det runt 1000 deltagare med knattar och stavgångare inräknade och precis som i Trosa så praktiserar man fortfarande penningpriser. Åter igen så var Arvid Öhrn bäste Hällelöpare med en 3:e plats på 30,38. En bra tid på den tufft kuperade tvåvarvsbanan. Petter Svensson kom 4:a på 31,01, 20 årige Algot Wedberg var 7:a med 31,53 och Robert Alexandersson 12:a med 33,46. På damsidan var även här Emy Thorén snabbast i rödvit-randigt med en 5:e plats med 36,08 och Weronika Brzuchalska 10:a med 38,48. Resultatsvepet avslutas nere på Hedens IP strax söder om Helsingborg i turistpärlan Råå. Under de klassiska Öresundspelen så vanns herrarnas 5000m trippelt av Hälle. Segrade gjorde Adam Brandt på 15.04,77 före Isak Eriksson 15.14,82 samt Anders Bergman 15.41,04. På damernas 3000m slutade Klara Abrahamsson 3:a med tiden 10.41,86.

Väl kämpat av våra OCR atleter i supervarmt EM i Lissabon

Till årets OCR EM i Lissabon deltog för Hälles del i det svenska landslaget Tobias Jäger och Andreas Öberg. Värmen, monstervärmen hade just rullat in med temperaturer mellan 35-40 grader. Banorna var som staden själv, varierade, med både flacka och kuperade avsnitt. Hindren var annorlunda jämfört med i Sverige med fokus tuffa, hängande grepphinder. Flera av dem mycket lågt hängande över marken vilket tvingade löparna att hålla upp benen så de inte nuddade marken. Extremt krävande på bålmuskelaturen. Här förekommer även en lång rad vattenhinder, vilket kanske sågs mera positivt här än i april i Slottskogen. Bästa placeringen tog Tobias Jäger på den korta 5km banan med en 10:e plats med tiden 25,58. Här var han bäste nordbo. Taktiken var att ta det lugnt med löpningen i värmen och istället fixa hindren utan avdrag vilket visade sig vara en framgångsrik taktik. På den långa banan 15km så blev värmen nästan farlig, här drog Tobias på sig ett armband direkt i starten och fick sedan ta det försiktigt. I mål slutade han på 30:e plats och Andreas 40:e. Då skall man veta att ett par hundra deltagare startade i båda loppen och jämfört med nästan hela den övriga idrottsrörelsen så släpps belarusier och ryssar in, vilket givetvis påverkar konkurrensen. Värmen var som sagt mördande och efter långloppet sa Tobias att det tog timmar att återfå vätskebalansen igen i kroppen.

Lagtävlingen började på sämsta sätt då det svenska herrlaget med Tobias tappade ett band i första hänghindret. Martin som gick först i hindret råkade svinga upp ett grepp över balken så att Danne som kom efter inte kunde greppa det. De kämpade ändå på tillsammans i värmen och tog sig igenom resten av banan på ett bra sätt.. Utan en straffrunda hade vi nog haft chans på pallplacering. För Andreas i det svenska mixlaget gick det än bättre och man slutade 4:a.