Martin is the toughest viking!

Andra delen av Tough Viking gick i Stockholm med start inne på Stockholms Stadion. Banan som gick genom Lill-Jansskogen var relativt kuperad med knappt 200 höjdmeter och ca. 9,5 kilometer. Något flackare än i Göteborg men också en dryg kilometer längre. Dagen till ära regnade det och var lite småkallt vilket alltid gör hinderlopp till en större utmaning då alla hinder blir svårare med tanke på att allt blir halt. Så till loppet… Martin Bäckström höll igen något från start för att enligt plan gå ifrån efter en knapp kilometer genom att rycka genom att forcera över en hög vägg och sedan göra ett ryck i löpningen. Det gav den effekt han ville och Martin tog en klar ledning och drygade sedan ut den mer och mer under resten av loppet och gick i mål i ensamt majestät inne på Stockholms Stadion.

Sara Forsström fick lite trubbel på ett halt hinder i början av loppet och hamnade därför tidigt efter men sprang riktigt starkt och intensivt och kom snabbt ikapp övriga toppfältet. Hon drog sedan ifrån övriga utom Yoie Bohlin som vann. Både Martin och Sara börjar nu känna att formen blir bättre och bättre och de siktar nu på stundande EM i Val Di Fiemme, Italien.

Samuel löper halvmara i Dassler-land

Foto: Deca Text & Bild

Herzogenaurach är inte bara vilken mindre stad i Bayern med outtalbart namn som helst, nej det här är bröderna Dasslers stad. Adolf och Rudi Dassler var legendariska skomakare som kom att skapa var sitt stort sportskoföretag, Adolfs företag var Adidas och Rudolfs Puma. Fortfarande så är företagen kopplade till den här orten som är en hub inom internationell sportskoutveckling. Inte konstigt att Adidas valde att ha årets lilla firmafest för sina kontrakterade löpare just här, löparna fick välja mellan 5km, 10km eller halv maraton. Hälles Samuel Tsegay valde halvmaran som han prydligt avverkade på 62,34 och fick för en gång skulle känna på hur det känns att komma 10:a av 12 löpare! Samuel ligger just i tung volymträning inför kommande Stockholm Marathon. En annan Hällelöpare som var igång i helgen var Martin Kjäll Ohlsson som vann 15km klassen på Bohustrailen vid Nordens Ark i duktigt kuperad terräng.

Samrawit vann Kungsholmen runt

Foto: Deca Text & Bild

Årets första större långlopp med formatet 10km respektive en halvmara är Kungsholmen runt i hippsterparadiset mellan broarna. Start och mål var vid Rålambshovsparken vid Västerbron, sedan gick det raskt mellan lattecaféerna på Norr Mälarstrand, förbi stadshuset och sedan promenadstråket utmed Klara sjö, ett stråk som numera på stadsplanerarspråk kallas Kungsholmsstrand. Efter 6 snabba kilometer så gick banan sedan upp i kullarna kring Fredhäll och Marieberg. Högsta punkt kring riksarkivet, därefter ner igen till ”Rålis” igen. Stockholmarna gillar förkortande smeknamn som slutar på -is. Ifrån Hälle så hade vi fyra aktiva på plats. På 10km så säsongsdebuterade Samrawit Mengsteab i en lite oväntat tunn damklass. Samrawit var osäker på formen och gick på säkerhet, hon vann till sist komfortabelt på 34.20, 50 meter före ytterst lovande 18 åriga Tilda Månsson ifrån Fredrikshof. På 12.e plats kom Hälles duktiga K40 veteran Annelie Johansson med tiden 37.01. Herrklassen höll toppklass med flera ur den absoluta Sverigeeliten. Olle Ahlberg, Hälle sprang i mål på 30.07 efter tätkänning vid 7km men han tappade i de knixiga kurvorna på slutet där han tappade placeringar. I mål kom han in som 9:a.

Foto: Deca Text & Bild

Sedan var det ju också ett halvmaratonlopp, huvudsakligen med bredd och motion men även en del elitlöpare. Hälles löpar-influencer Tony Hatefnejad visade god vårform med att bli tvåa i herrklassen med tiden 1.10,13.