Undret på Idrottsparken – dubbla segrar på stafett SM

Foto: Deca Text & Bild

Säger man Idrottsparken så tänker man givetvis på Köpenhamn, danskarnas nationalstadion i fotboll. Men det finns en idrottspark även i Södertälje, man har där faktiskt en riktig toppanläggning med 8 banor utomhus samt en komplett inomhushall direkt invid. Här arrangerades årets stafett SM där Hälle givetvis var uppe med flera lag. Första dagen så var det fråga om 4x800m för damer och herrar. På damsidan så har Hälle prenumererat på framskjutna platser under 2010-talet, men nu har det varit generationsskifte och det var ett ungt gäng som Hälle mönstrade. Först ut var 18 åriga Ellen Schoug som sprungit bra på 400m i år men som aldrig tidigare löpt två varv i tävlingssammanhang. Men hon skötte sig väl, i det sju lag stora startfältet så gjorde hon det som var planerat. Hon hängde med i mitten av det tuffa startfältet där alla de vassaste klubblagen var med. I mål klockades hon för imponerande 2,17. På andra sträckan löpte formstarka 14 åringen Hanna Strand helt utan respekt för de äldre motståndarna och behöll klungplaceringen som Ellen innehaft, tiden för Hanna var snabba 2,14, fyra sekunder under hennes personbästa. På tredje sträckan så löpte 20 åriga Julia Svennblad, lagets absoluta joker. Julia har ett storfint personbästa, men det var första tävlingen på över ett år.  Julia löpte lysande och drog ifrån alla lagen och knappade in på ledande Spårvägen, i mål klockades hon för 2,11.

Foto: Deca Text & Bild

På sista sträckan så fajtades 16 åriga Majken Söderlund Larsson väl, klockades för 2,12, men hon fick ge sig för Spåret. Kort tid efter målgången så kommer  beskedet att Spårvägen diskats och Hälle lyfts upp till guldmedalj. Spårets tredje tjej hade i glädjeyra sprungit ut på banan och stört några andra spurtande lag. Synd för Spårvägen, kul för oss. Vad var det som Peter Gerhardsson sa på VM, ”det är inte tur att vi vann, det är alltid en fråga om skicklighet”. Hälletjejernas tid 8.53,42 är brutalt bra, sub 2,14 i snitt och man slår ett 24 år gammalt klubb och distriktsrekord.

Foto: Deca Text & Bild

Sedan var det grabbarna, här får man väl tillstå att starfältet var tunnare, och Hälles först favorittyngda lag var hårt reservbetonat. Men som ofta, vill man köra på säkerhet på en 800 stafett så slänger man in långlöpare som inte riskerar att vägga. Hälle inledde med Olle Ahlberg och Nils Bredin som båda noterade kring 1,57 och hängde med väl. På den tredje sträckan så stack Spårvägen ifrån medan en febrig Benjamin Åberg i Hälle fick kämpa. Men mot slutet kroknade motståndaren något och Benjamin kunde närma sig och kom in på låga 1.54. På sista sträckan hade Hälle glödhete 19 åringen Jonas Magnusson som på sista 300m gled i kapp en vilt kämpande Spårvägenlöpare, för att sedan spurta ifrån med en meter eller två. Detta var historia, faktiskt. Vi har vunnit otaliga guld på damsidan men aldrig tidigare ett senior SM guld i stafett på herrsidan!!. Jonas tid var runt 1,53 och Hälles sluttid 7,42,76.

Hällesegrar i Utbybergen

Foto: Deca Text & Bild

Orter som Angered, Bergsjön och Partille för kanske inte tankarna till traillöpning, men mellan dessa förorter till Göteborg ligger ett vilt och otillgängligt skogsparti med branta berg, djupa myrar och tät skog. Här arrangerades Göteborg Trailrun med ett par olika distanser. Huvuddistansen 45km bjöd på hela 1300 höjdmeter och tuff löpning. Här ligger de i klättersammanhang berömda Utbybergen. Hälleseger nummer ett för dagen kom här genom Daniel Bränholm som vann 4h52 minuter, hela åtta minuter före tvåan. Även på den kortare banan 22,5km blev det Hälleseger, här genom Anders Hederskog. Vi kan samtidigt passa på att rapportera två fina halvmaratoninsatser. Sarah Edsberger löpte in som 2:a vid Helsingborg Half Marathon på 1.22,31 och Linnea Smalström krossade sitt halvmaratonpers på Stockholm Halvmaraton med att bli nr.13 på 1.23,55. Nästa helg så är det Copenhagen Half marathon med ett 20-tal Hällelöpare på startlinjen.