Samrawit vann Finnkampen!

Foto: Deca Text & Bild

Hälle hade två deltagare med i årets finnkamp på Stockholms Stadion, debutanten Samrawit Mengsteab samt superveteranen i dessa sammanhang, Mustafa Mohammed. Samrawit löpte 5000m och fick en fin resa bakom finska Camilla Rickardsson och svenska Sara Christiansson. Sista 1000m gick snabbt, 3,01. Men Samrawit vek inte ned sig utan hade kraft att köra sista 400m på 66 sekunder och 200 meter före mål så passerade hon de övriga två och vann loppet på nya perset 15.50,41.

Foto: Deca Text & Bild

Mustafa löpte 10 000 meter tillsammans med 42 årige Adhanom Abraha och Robert Fshia. Svenskarna visste att finnarna hade svaga personbästa så de tryckte på med 2,55 kilometrar vilket snart knäckte motståndarna. I mål var alla finnar varvade, av alla svenskar! På den sista kilometern knäcktes även unge Robert Fshia av ”gubbarna” i täten och han tappade över halvminuten. Till sist blev det en spurt där gammal var äldst, Adhanom vann före Musse som noterade imponerande 29.22,66 i sina joggingskor. Det kan noteras att tiden är jämnt tio sekunder snabbare än när Musse för 21 år sedan noterade sitt ännu gällande svenska juniorrekord på samma arena. Snacka om att denne Hälle-ikon gjort en livsgärning för svensk friidrott!