SM guld till Samrawit och Meraf!!

Årets SM i friidrott har arrangerats på klassiska Tingvalla IP invid Klarälven i Karlstad, en arena som håller på att fasas ut för en ny kommande friidrottsborg i den värmländska residensstaden. På fredagen var det 10 000m för Samrawit Mengsteab, bara en vecka efter hennes sensationella finnkampsseger. Taktiken var glasklar, hon la sig bekvämt bakom tre konkurrenter som lugnt och bekvämt tuffade på i 3,30/km fart. På slutet skruvades givetvis tempot upp och med 200 meter kvar så stack Samrawit slutgiltigt ifrån till seger på 35.03,93. Det var faktiskt ett historiskt guld, Hälles 100:e SM guldmedalj på seniorsidan. Första guldet kom 1991, då 18 åriga Ann Högberg vann höjdhopp i Helsingborg. På herrarnas 10 000m blev det en stabil 12:e plats av Oscar Carlsson på 30.36,20. På 20:e plats kom en persande Anders Bergman med tiden 31.28,97. Det var förmodligen det bästa SM loppet på 10 000 någonsin med avseende till toppbredd, och vi fick se ett gammalt Musse-rekord slaget. Eskilstunas Emil Millan de Oliva slog Musses 21 år gamla svenska juniorrekord. För övrigt också det satt på en SM tävling. Tim Söderqvist plockade en 8:e plats i herrarnas slägga på 60,57, efter en jämn serie, och 17 årige Sharmarke Ahmed var bara en placering ifrån herrarnas 1500m final med tiden 3.57,20. På lördagen var även Benjamin Åberg hyfsat nära en final, på 800m. Hans tid 1.54,18 placerade honom trea i sista heatet.

På söndagen kom sedan Hälles stora fullträff när det var dags för damernas 5000m. Meraf Bahta var äntligen tillbaka på löparbanan och drog mestadels fram loppet, för att inte riskera något så löpte Meraf i joggingskor. Farten var måttlig, 3000m passerades på strax under 10 minuter.På slutet drogs farten upp och det blev en uppgörelse mellan Meraf, skuggande Samrawit och Sävedalens Sara Christiansson. I mål vann Meraf med 15.56,68 med Samrawit som tvåa på 15.57,68, bara hundradelen före Sara. Sista kilometern gick på runt 3 minuter. På herrarnas 5000m så vann först Olle Ahlberg B-finalen på 15.00,85 därefter så löpte Anders Grahl distansen på 14.47,47, vilket gav en 12:e plats i en tävling som också bjöd på god toppbredd. Till sist så kan också noteras en 10:e plats av Emma Harrysson i damernas kula på 12,27.