Terräng SM – Samrawit SM-drottning och Samuel vann i debuten

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM i terränglöpning gick uppe i Umeå, 100 mil i minibuss med kompassnålen pekande rakt norrut. Och hade man fruktat nollgradig temperatur och snölopp så blev man besannad, i varje fall på söndagen då de tunga gräsbanorna var vackert vita vid starten efter en natts snöande. Men terräng är terräng, banorna var ungefär som fjolårets på Öland, faktiskt även temperaturen men nederbörden detta år har ju gett gräsbanor en annan karaktär. På lördagen började man som brukligt med veteranklasserna där Erik Framme ensam försvarade Hälles färger på 8km distansen. Och det gjorde han som alltid med den äran, seger i den tuffa M45-klassen med tiden 28,35. Sedan löpte Tilda Knauer väl i F16 klassen, som även den höll hög standard. Hon slutade på en femte plats med tiden 15,18 på 4km, nära minuten snabbare än ifjol på Öland. Klasserna var ojämna här uppe i Umeå och Tilda slog faktiskt segrarinnan i F17! I P17 blev det tredje raka USM-guldet i terräng för Sharmarke, och hans fjärde USM-guld i år. Han kontrollerade elegant loppet och vann med tiden 12,59, men minst lika glädjande var att Nils Bredin åter var tillbaka på en USM-prispall när han knep silvermedaljen med tiden 13,06. Nisse tog silver för två år sedan i Huddinge men har sedan dess varit skadeförföljd. Nu gjorde han en lysande avslutning och visade prov på god uthållighet. Till sist så blev det på lördagen guld på damernas 4km för Samrawit Mengsteab efter att ha spurtbesegrat Sävedalens Sara Christiansson. Det var en deja-vu upplevelse av SM uppgörelsen på 5000m i somras. Samrawits tid, 13,45, var halvminuten bättre än ifjol då Samrawit slutade först på 7:e plats, närmast efter just Sara. På söndagen lyste som sagt gräsfälten vita och gjorde banan givetvis ännu tyngre. Efter att ha sett P19 ”skotta banorna” så förstod man att dagen skulle komma att bli tuff. Merhawi Sayfu tog en 6:e plats i P19, en plats upp jämfört med ifjol men ungefär samma tid. I den rekordtuffa M22-klassen, där Sverige har ett av Europas bästa lag så slutade Olle Ahlberg 7:a på 26,10 och Samuel Fitshumbrhan 10:a med 26,26. Laget kompletterades med Daniel Cullin på 23:e plats. Kvaliteten på klassen avspeglas av att fjolårsfemman Olle tappade två placeringar jämfört med ifjol, men trots det tuffa snöslasket sprang 15 sekunder snabbare. Damerna sprang i år en 10km bana på söndagen och Samrawit valde att avvakta medan skidåkerskan Moa Lundgren fick dra, något varv innan mål så gick Samrawit upp och avgjorde och kontrollerade sedan fältet lugnt in i mål. Hennes tid skrevs trots allt till imponerande 35,30.

Foto: Deca Text & Bild

Till sist plockade Hälle sitt tredje individuella senior-SM guld denna helg på herrarnas långa bana genom debutanten Samuel Tsegay, som med tanke på ovanan med dess arktiska tävlingsförhållanden avvaktade lugnt en tid i loppet innan han klippte till med en farthöjning. Även han kunde sedan, liksom hustrun Samrawit kontrollera fältet in i mål. Seger i debuten på 30,48, närmast före Napoleon Solomon imponerar stort. Av tiden så förstår läsarna att även herrarna i år bytt från 12km till 10km.