Samuel och Samrawit på prispallen i Hytteplan

Nordens snabbaste och konkurrensstarkaste millopp är utan tvekan Hytteplansmilen ute i det böljande Ringerike, några mil väster om Oslo. Det är totalt annorlunda än alla de citylopp vi är vana vid, loppet startar i en väg korsning ute på landsbygden och målet är i en liten kyrkby. Men vad som gör loppet till det bästa i norra Europa är att man har en ruggigt snabb bana. Tyvärr så hade man inte samma fina väder som ifjol, istället var det gråruggigt, några få plusgrader och regn i luften. Hälle hade hela 17 löpare på plats, och den som inte helt oväntat kom att hänga med bröderna Jakob och Filip Ingebrigtsen var Hälles Samuel Tsegay. Men 14,02 på 5km skulle visa sig vara lite för snabbt, förutom för Jakob. Samuel och Filip fick säkra upp, för att inte helt gå i väggen, med några lugnare kilometrar. I den avslutande backspurten så stack Samuel så ifrån och knep en meriterande andra plats med 28,39.  Imponerade  gjorde även 22 årige junioren Olle Ahlberg som trots en passage på 14,57 på halva sträckan, höll ihop väl i de tuffare slutpasagerna. Efter en stark avslutning med 2,56 på sista kilometern så spurtade han förbi mångfaldige svenske landslagslöparen Mikael Ekvall in till en 20:e plats på kanontiden 30,00. Olle var även 3:a i M22 klassen. Oscar Carlsson hängde länge med Olle men fick släppa på slutet, trots det pers med 30,23. Att det sedan bara räckte till en 28:e plats säger något om klassen på loppet. Bakom dessa tre första Hällelöpare så visade Hälle upp en imponerande bredd, totalt 11 man på tider under 32,45. Samuel Fitshumhran 31,24, Anders Grahl 31,25, Merhawi Seyfu, Anders Bergman, båda 32,21. 17 årige Sharmarke Ahmed persade med 32,32, sekunden före Arvid Örn. Daniel Cullin och Robert Alexandersson hängde ihop till 32,43 respektive 32,44. På damsidan gjorde Samrawit Mengsteab en tuff inledning och ledde med en första kilometer på 3,09. I avslutningsbackarna var benen dock stumma och i mål stannade klockan på 33,34, en fin tredje plats i damklassen räckte dock tiden till. På topp 70 listan hittade vi även Sarah Edsberger 38,11, Louise Wanemark 38,51 samt 16-åriga Tilda Knauer 39,20.