Magisk Hällekväll på Slottskogsvallen !

Foto: Deca Text & Bild

Det blev en perfekt avslutning på årets korta Folksam GP tour; det var svalt, en del vind som dock senare mojnade. Stavhopparna sprang runt i thermo-brallor och grillvantar, men för lång och medeldistanslöpning så blev det en sådan där magisk Slottskogsvallskväll, vilket ibland uppträder. Som när Gunder Hägg 1942 med tiden 13.58,2 som första löpare knäckte 14 minutersvallen på 5000m eller när Nya zeeländaren John Walker först löpte under 3,50 gränsen på 1 engelsk mile 1975. För Hälles del så började det med Meraf Bahtas återkomst på 1500m, hennes första lopp på distansen på två år. Arrangörerna hade trummat ihop ett fint internationellt startfält som drog iväg i god fart. Meraf var lite osäker på formen så hon la sig bak i fältet och hade mest koll på Sverige-ettan i år Hanna Hermansson. Som vanligt så höjde Meraf farten på sista varvet och drog ifrån Hanna till tiden 4.10,43. Fram till ettan var det dock några sekunder, men för Meraf var det ändå ett kvitto på att formen är i uppåtgående. Herrarnas 1500m var ett rent nationellt lopp där vi fick se en dubbelseger för Hälle, Samuel Pihlström svepte på vanligt manér fram till seger på sista varvet, hans tid skrevs till 3.47,73, och tvåa blev starkt fajtande Arvid Örn med 3.48,81. Åtta i heatet var Anders Grahl på 3.59,00. Även i B-finalen blev dubbel Hälle-seger, även här segrade man på en långspurt, nämligen formstarke Samuel Fitshumrhan som efter ett heroiskt slutvarv vann på nya perstiden 3.52,63. Två hundradelar före likaledes formstarke klubbkompisen Olle Ahlberg (3.52,65) som i princip debuterade på distansen. 18 årige Nils Bredin följde i klungan upp med nya perset 4.02,51.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

På 800m blev det äntligen ett rejält lyft för Benjamin Åberg som gjorde ett urstarkt lopp och slutade tvåa i B-finalen på nya perstiden 1.50,75, och tar sig in på en tuff svensk 10-bästa lista. I C-finalen slutade Sharmarke Ahmed 3:a med näst-perset 1.56,75.  I damernas 800m B-final så visade återigen 17-åriga Julia Svennblad upp både löpstyrka och löpklokhet. Första varvet gick toksnabbt och Julia avvaktade förnuftigt nog, passering ändå på 63,5. När täten kroknade så höll Julia sin fart och gled ifrån, sista 200m var hon helt ensam vilket påverkade farten något. Ändå blev det pers med 2.11,73. Bara någon sekund ifrån distrikts och klubbrekord.

Foto: Deca Text & Bild

Till sist, något om kvällens objektiva höjdpunkt – herrarnas 5000m. Nytt banrekord för Stewart McSweyn, nästan svenskt rekord för Ullevis Sultan Hassan, som är träningskompis med Hällegänget. Längre ned i fältet kunde vi också notera goda 13.49,73 på Hälles maratonlöpare Samuel Tsegay. Mikael Ekvall blir 9:a bland svenskarna på 14,00 !!