Samuel Tsegay vann maraton SM !

Årets maraton SM gick inte som brukligt är tillsammans med Stockholm maraton, vilket trots allt är en positiv konsekvens den övrigt för alla påfrestande pandemin. Nu hade i stället arrangörsgruppen bakom Stockholm fixat till en varvbana på Norra Djurgården, alltså det småkuperade och lantligt idylliska området runt Stockholms universitet, mellan Brunnsviken och Lilla Värtan. I herrklassen hade man ett starkt startfält med 37 löpare, alla med personbästa från 2,40 och nedåt. Snart utkristalliserades en kvartett löpare, varav två var Hälles Mustafa Mohammed och Samuel Tsegay, dessutom kände vi igen ifrån halvmaraton SM Samuel Russom och Adhanom Abraha. Den senare var den mest aktive under den första milen som gick på 31 minuter, Abrahas ständiga korta ryck kom att störa ut framförallt han själv som efter halva sträckan först kroknade sedan bröt. Även Musse hade svårt på den knixiga banan och den ojämna farten att hitta flytet och efter cirka 35 kilometer bröt även han. Men Hälleseger blev det ändå. Samuel Tsegay var till synes oberörd och efter halva sträckan som passerades på 1.07 så gick han upp och gjorde sitt eget lopp. Avslappnat, i jämn fart så höll han exakt samma fart även på andra halvan och vann på 2.14,21, det bästa SM resultatet sedan 1995. Silver till Samuel Russom som imponerade i sin debut med en tid på 2,16. Hälle hade sju man till start varav fem nådde målet.. Robert Alexandersson noterade 2.29.12 i sin debut på sträckan, Rickard Bäckström noterade 2.33.04 i vad vi tror även var hans debut, Linus Wirén persade med 2.36.20 och Nuray Yassin gick i mål på 2.44.40.