Hälle på Hermanö – en framgångssaga

Sista helgen i juli så genomförs det lite speciella dubbeleventet Hermanö-varvet och Hermanö-trailen. Här har Hälle hållit sig väl framme under de år som loppet hållits. Det är ett mycket unikt event på en ö, dit man inte kan resa med bil, där det helt saknas idrottsplats och omklädningsfaciliteter och där det är djupt oklart vem som egentligen är arrangör. Men skit samma, folk kommer i mångfald, det är trångt, tajt, gemytligt och oftast, oftast fint väder. Som blivande tävlingsledare för Ultratrail SM så tog jag en promenad på trailbanan för att få lite inspiration, den inleddes med ett snabbt vägparti men sedan blev det rock´n roll, milde tid så mycket sten, sumphålor, gistna träspångar och hala stenhällar har jag aldrig sett förut. Jag tänkte att här kommer folk att bryta benen av sig, men icke – de skrattade och var glada och jag såg inget värre tillbud.

För Hälles del så lyfter vi framförallt fram Karin Gustavsson, hon kom 2:a förra helgen i Båstadstrailen och nu 3:a här på Hermanö. Hennes 1.28,29 på Hermanös 15km bana imponerar, under 6minuter per kilometer är bra på den här banan där herrsegraren, en elitorienterare, hade runt 5min/km. På herrsidan kunde vi glädjas åt en tävlings comeback för Thomas Abrahamsson på en 4:e plats, han låg länge 3:a men väggade lite på slutet. På 6:e och 7:e plats kom sedan Andreas Nordin och Andreas Schöndell vilka båda två avslutade loppet starkt. På Hermanövarvet som är ett väglopp på 10km så springer man promenadvägen ifrån hamntorget med bron till Gullholmen, ner till Hermanös sydspets och så tillbaka. Här blev det en dubbelseger för Hälles räkning med Martin Adolfsson först över mållinjen med 34,48 och en halvminut bakom där Pontus Albertsson. Med tanke på att banan är grymt knixig, småkuperad och kan närmast beskrivas som asfaltstrail så är tiderna mycket bra. Martins tid var rent av banrekord.