Familjelycka – guld till Samuel & Samrawit på halvmaraton SM

Tredje sommaren på Anderstorp, och fjärde SM tävlingen. Hälle IF:s och Villstad GIF:s samarbete på den anrika motorbanan i Småland rullade i onsdags vidare med SM och VSM på distansen halv-maraton, ett arrangemang som först var planerat till Göteborgsvarvet men som av denna arrangör överläts till Hälle & Villstad. I år var vädret växlande molnighet, en temperatur på 20 rader vid start, men som senare sjönk under loppet. Problemet var bara en besvärande vind, byig vind som kanske stal 1-3 minuter av löparna. Tävlingarna inleddes med ett millopp där Hälles 17 årige Algot Wedberg imponerade stort genom att vinna på 33:49, detta då vinden var mer besvärande än senare under kvällen.

I mästerskapsloppet på halvmaran så startade ett 120 tal löpare samt för första gången, två rullstolsåkare då man numera även genomför parsports SM i samband med de flesta SM tävlingar. I premiären så noterade nu den internationellt välmeriterade Gunilla Wallengren utmärkta 1:00,18. I herrarnas lopp blev det ”som vanligt”, det vill säga en slugger duell mellan Hässelbys Samuel Russom och Hälles Samuel Tsegay. Russom kom att dra större delen av loppet, men under den sista kilometern så tog Tsegay över initiativet och passerade mållinjen på 1:04,07, några få decimeter före sin konkurrent. Näst bäst i Hälles trupp på 20 löpare i loppet blev Anders Grahl som under större delen av loppet hängde ihop med klubbkompisen Dag Blandkjenn. På slutet så drog Anders ifrån till en 6:e plats med tiden 1:09,54. En insats som även resulterade i en guldmedalj i klassen M35. Dag blev å sin sida 7:a med 1:10,01 och på 10:e plats kom som en liten positiv överraskning Isak Eriksson med tiden 1:11,00. På veteransidan så kompletterades Anders i prispallssammanhang av Johannes Bogren som tog en silvermedalj i M40 med tiden 1:13,42. Brons i samma klass tog rutinerade Martin Kjäll Ohlsson med tiden 1:14,05. I den äldre klassen M45 vann en annan duktig Hälle-veteran, Markus Bengtsson med tiden 1.13,09. Strax utanför prispallen i den här tuffa klassen var Ashkan Fivrin, 1:18,04. Sista medaljen på herrveteransidan togs av duktige Hälle debutanten Johnny Jantunen, som kom in som 3:a i M55 klassen med 1:19,12. Som det hintades om i rubriken så blev det Hälleguld även på damsidan, Samrawit Mengsteab kom trots brist av erfarenhet på distansen att leda från första till sista steg. Ett tag var ledningen uppe i nära minuten, men på sista varvet så började magen bråka och Samrawit fick slå av något på farten. Men inte värre än att hon bärgade segern på 1:15,25.

En av ytterst få som satte pers denna blåsiga dag var Emy Thorén som persade med fyra minuter. Emy sprang enligt instruktionsboken i klunga och plockade placeringar på slutet. I mål slutade hon på 7:e plats med fina tiden 1:19,12. Även på damveteransidan blev det medaljer. Katarina Åström vann K50 med tiden 1:33,51 och Karina Horkeby tog brons i K35 med 1.31,01. Även nästa år kommer SM Halvmaraton att arrangeras av Hälle / Villstad på Anderstorps Motorstadion. Välkomna tillbaka då!