Samrawit slog klassiskt distriktsrekord i Köpenhamn

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Om nu många andra långloppsarrangörer haft det lite kämpigt detta år att komma upp i normal deltagarnivå så utgör Copenhagen Half marathon ett lysande undantag. Tävlingen var sedan länge fullbokad och de internationella toppinslagen i loppet var omfattande, fullt jämförbart med Valencia som annars brukar anses vara världens kanske snabbaste och bästa halvmara. I år var vädret dessutom bra, 15 grader, tämligen vindstilla och lite regn i luften. Hälle hade en stor trupp på plats, över 20 löpare som i sina rödvita linnen givetvis föll Köpenhamnsborna i smaken. Samrawit Mengsteab följde upp ett starkt SM och finnkampsseger med att nu göra sitt livs klart snabbaste halvmara. Efter ett jämnt lopp, med två milar på dryga 34 minuter så korsade hon mållinjen på 1:12,36 och krossade därmed med dryga minuten legenden Evy Palms distriktsrekord ifrån 1984. Evy som på sin tid blev den ”löpande matbespisnings-tanten” startade sin karriär vid 40 års ålder och rev ner alla åldersbarriärer. Idag är det inte konstigt att kunna hålla elitkapacitet fortfarande vid +40, tänk bara på vår Musse och Högbys Hanna Lindholm. På herrsidan var Hälles snabbaste denna dag just 40 årige Richard Bäckström som satte rejält pers med 1:08,16, vilket gjorde honom till 2:a i Master 40 klassen. Isak Eriksson persade också med 1:08,59 och Tony Hatefnejad var inte långt bakom med 1:09,08. Martin Adolfsson, som senast vann Jubileumsloppet, noterade goda 1:10,35 och Niklas Wiberg 1:11,35. Markus Bengtsson noterade goda 1:11,52 och slutade 4:a i Master 45 klassen. Bakom Samrawit i damklassen så noterar vi en glädjande comeback för Emma Stokland som noterade goda 1:23,27 och Maja Svanå som persade med 1:27,14.