Sara femma på OCR VM i USA

Så var det dags för OCR World Championships, som för ej insatta i OCR kan ses som triatleternas Iron Man eller Snowboardens X-games. Det är alltså ett kommersiellt VM som egentligen setts som det riktiga VM fram till nästa år när det första officiella och icke-kommersiella VM går av stapeln i Belgien. Fredagens 3km blev en häftig och tuff upplevelse. Loppen går i Stratton Vermont i USA och det är en skidort så därför går loppen i extrem terräng upp och ned för skidbackar. 3km-loppet inleddes därför med en brant stigning på 200 höjdmeter på 1,5 km. Efter några hinder där uppe är det full fräs nedför backen och en massa hinder längst ner med en avslutande spurt. Sara Bäckström stod för en fantastisk prestation som lyckades komma 5:a trots att hon startade i startgrupp två (tävlande delas in i heat för att det inte ska bli för mycket folk samtidigt på hindren. Heatindelningen var inte till Saras fördel då samtliga övriga topprankade atleter startade i gruppen före henne. Sara höll ett stadigt och bra tempo upp för backen men drabbades av magont vilket hämmade henne i löpningen framförallt nedför. Trots det ligger hon bra till när hon kommer ner för att sedan ta de utmanande hindren i en hög fart med snabb löpning däremellan och klämma in sig på en rätt säker femteplats. Även hennes make Martin Bäckström sprang 3km och hade en splittid uppe på toppen och halvvägs endast 15 sekunder efter trean. Han halkade sedan i leran vilket ledde till leriga händer vilket gjorde att nästkommande hinder satte stopp för honom och loppet var därmed kört. Han tog sig i mål som 21:a till slut. Imorgon lördag är det dags för 15km, 1000 höjdmeter och 40 hinder. Återstår att se om Sara kan överträffa sig själv och om Martin kan ta revansch.

För de som vill följa loppet med start 14.00 (herr) och 14.15 (dam) https://youtu.be/nf2P_jqmqik