Hälle 3:a på Holmenkollstafetten

För friidrottare betyder inte begreppet Holmenkollen backhoppning eller en tuff femmilare på skidor utan världens sannolikt största gatustafett. I år var det 100 års jubileum, tusentals lag, 60 000 löpare, avstängt Oslo, helikoptrar i luften och direkt-sändning i TV. I elitklassen omfattar stafetten 15 sträckor på sträckor mellan 300m och knappa 3 kilometer. Hälles herrar hade inte deltagit i stafetten på tio år så det var inte så många i årets lag som bar erfarenheter av hur stafetten går till. Huvudmotståndet förväntades bestå av de norska lagen Ullersåker Kisa, Gular, Tjalve och Vidar, samt våra svenska ärkerivaler Spårvägen från Stockholm. Efter en lite rörig start där många av de svagare lagen satt in sina bästa kort för att hänga med så länge som möjligt, så sorterade lagen upp sig i de tuffa uppförsbackarna mot Holmenkollen. Åt segrarna Ullersåker Kisa och tvåan Gular från Bergen var inte mycket att göra trots goda insatser av vårt Hällelag. Vi var trots allt en minut snabbare än 2013 och mindre än en minut efter segrarna. I matchen om tredjeplatsen så passerade vi ”Spåret” på 4:e sträckan där Hälles Samuel Pihlström slog Stockholmslöparen Gouverneur med hela 25 sekunder. Där skapades en lucka som sedan växte upp till 1,15 i mål. Så för Hällelöparna på de sista sträckorna så var det lite att kämpa i ett vacuum, långt fram till tvåan och ännu längre bak till 3:an. Skall vi analysera sträcktiderna så hade vi två delade etappsegrare, den ene var inte helt oväntat Johan Rogestedt den andre var kanske lite mer överraskande Anders Grahl som vinner den tuffa femte sträckan. Vi har även tre andra-platser genom nyss nämnde Samuel Pihlström samt även Petter Svensson som också axlade ansvaret på en av de tunga och långa uppförsträckorna samt traillöparen Sebastian Ljungdahl som hade den mycket speciella utförslöpan. Peace of cake för Sebastian som är van att springa utför vulkaner. Skall vi även nämna de som tog tredjeplatser på sina sträckor så är det glädjande juniorerna Nils Bredin, Jonas Magnusson och Henok Ande. Totalt i Hälles lag löpte i tur och ordning: Sharmarke Ahmed, Benjamin Åberg, Anders Logg, Samuel Pihlström, Anders Grahl, Petter Svensson, Arvid Örn, Sebastian Ljungdahl, Nils Bredin, Olle Ahlberg, Johan Rogestedt, Josef Åberg, Jonas Magnusson, Henok Ande samt slutmannen Tobias Åberg. Slutmannen i Hällelaget, 34 årige Tobias var väl den stora överraskningen. Han har knappt sprungit en tävling sedan Holmenkollen 2013, nu springer han de avslutande 500 metrarna, en knixig sträcka på 1,14 och slår Spårvägenlöparen med fem sekunder och är bara två sekunder bakom sträcksegraren.