Hälle visade imponerande bredd på svettigt Göteborgsvarv

Maj är en besvärlig månad som aldrig riktigt går att lita på, avståndet mellan tryckande högsommarvärme till arktiska nordanvindar kan röra sig om några få dagar, ja ibland timmar. På lördagen bjöds deltagarna i Sveriges största löpartävling, Göteborgsvarvet på just det första, nämligen årets första värmebölja. Kanske inte att en temperatur upp mot 25 grader hade varit så farligt i juli, men i maj så är man inte förberedd när dunjackan fortfarande hänger i tamburen. Lägger vi till viss vind samt de vanliga backarna och knixarna så förstår vi att ett par minuter av löptiden får man dra av ifall man skall jämföra med riktigt snabba halvmaror som t.ex. Köpenhamn. På herrsidan så imponerade Hällelöparna stort med en fantastisk bredduppvisning, tolv löpare bland de 64 bästa eller om man så säger 12 bland de 50 första svenska löparna. Snabbast i Hällegänget var Richard Bäckström som är total 13:e i loppet med tiden 1.11,06, han vinner även M40 klassen. Bakom honom följde 26:a Daniel Parheden, 27:a Arez Mohideen, 28:a traillöparen Patrik Lindegård, som även blir tvåa i M40. På 29:e följde Hjalmar Sandberg, 35:a Martin Adolfsson, 36:a Olle Dahlberg, 41:a Gustaf Leonardsson, 53:a Markus Bengtsson, vilken också vann M45, 59:a Niklas Wiberg, 63:a Johannes Bogren och 64:a Andreas Höye. Alla på tider mellan 1,12-1,16. På damsidan så kunde vi glädjas åt att Sarah Edsberger var tillbaka på startlinjen, och noterade fina 1.23,14 i värmen på en 20:e plats, platsen före klubbkompisen Annelie Johansson som även vann K45. Alltså tre veteransegrar till Hälle, lägg här även till Katarina Åströms andra plats i K50 med 1,32 och 59 årige Johnny Jantunen som med 1.22 blir 3:a i M55. För att vi skall få perspektiv på insatserna så skall man veta att det var drygt 30 000 deltagande löpare i loppet.

Foto: Deca Text & Bild

Men nu har vi ändå ännu inte nämnt den absolut mest uppmärksammade Hälleinsatsen, det var Hanna Skårbratt världsrekord för damer på tiden 1.55. Vi snackar då om löpning med en 4-barnvagn. Alltså en specialbarnvagn med plats för 4 barn. För alla oss som släpat barnvagnar + ståbräda i uppförbacke vet att visa respekt. Maken Johan slog världsrekordet ifjol, nu var det Hannas tur med en gissningsvis 10-15 kg tyngre vagn. Barn växer ju en del på ett år….