Tre medaljer till två Hälletjejer på NM terrängen

Foto: Deca Text & Bild

Årets NM i terräng gick på den mest exotiska plats man kan komma på den nordiska touren. Vi snackar isländska Reykjavik med vulkaner, gejsrar och världens dyraste priser på McDonalds. Loppet gick som tidigare i, ja…. parkområdet kring nationalstadion. Det är dock en park med sparsamt med buskar och någon klen fjällbjörk. Vädret var behagligt väder för att vara så här års på polcirkeln, någon plusgrad, den ständigt närvarande nordatlantiska vinden som får alla att längta efter att krypa ner i någon av Reykjaviks många termiskt uppvärmda bad. För att vara så pass svårtillgängligt, och dyrt, för de olika deltagarländerna så var det kompletta och starka lag på plats. I F19 klassen så ställde Sverige upp med ett mycket starkt lag där alla tjejerna var underåriga, och yngst av dem alla var Hälles Majken Söderlund Larsson, bara 16 år gammal. Klassen löpte fyra varv runt en lite överlång 1,5km bana, totalt 6,4km. Underlaget var en frusen gräsbana med vissa grusinslag och de första varven höll tätklungan ihop. På sista varvet blev det som väntat fara av och snabbast var danskan Sofia Thögersen. Men Majken stretade på väl. Hon fick även ge sig för två år äldre Elsa Sundqvist men Hälletjejen bärgade bronsmedaljen individuellt med tiden 22,35. I lag blev det guld tillsammans med Elsa och Towa Nilsson. Majken kan summera en fantastisk säsong med EYOF-brons, NM-brons och fem USM-guld. Och då snackar vi bara individuella insatser.

Foto: Deca Text & Bild

I damklassen hade Hälle en spännande comeback av Lisa Risby, som hamnade mitt i fältet i 9km loppet, alltså sex varv. Lisas placering blev 9:a, placeringen före starka finländskan Johanna Peipponen. Tillsammans med Emilia Lillemo och Johanna Larsson så bärgade Sverige en bronsmedalj i lagtävlingen.