Tjejerna levererade på stafett SM

Foto: Deca Text & Bild

Årets stafett SM på anrika Arosvallen i Västerås blev det sista i sin gamla tappning. Nästa år plockas 800 och 1500m stafetterna bort för seniorerna och ersätts av en slags medleystafett och 22 års stafetterna försvinner helt. Något som innebär att vi kommer att ha en del svenska och distriktsrekord som kommer att vara in i evigheten, som det t.ex. är med längdhopp utan ansats och den gamla SM distansen 25 000m. Men i detta SM för Hälles del så börjar vi med godbiten, guldtjejerna i K22 som vann 3x800m. Här inledde Tilda Knauer med en utmärkt sträcka kring 2,18, trots att loppet startade mycket snabbt. På andra sträckan avgjorde en formstark Ellen Schoug som först gled med konkurrenterna Örgryte och IFK Växjö på första varvet i mycket lugn fart, därefter körde hon andra varvet på 65 och skaffade Hälle en rejäl ledning. På sista varvet hade Julia Svennblad en gedigen ledning, men bakom jagade Örgrytes starka Elna Wester så helt lugnt var det inte. Nu noterade Julia cirka 2,14 efter en jämn löpning och höll med god marginal undan för ÖIS. För Hälles damlag så blev det två silver efter svårslagna Spårvägen. På 4x800m så noterade Hälle 9.03,1. Ovanligt att man inte får fram en eltid på SM, men så blev det. Loppet inleddes med en riktigt lusig taktiköppning, men på andra varvet så accelererade Hälles svenska mästarinna Lova Perman och plockade hem sträckan på 2,19. Därefter följde Hanna Strand och Ida Kraft upp med tider 2,12 respektive 2,13 men någon lucka till Spårvägen hade det inte blivit. För Liv Dinis att hantera Carmen Cernjul var inte lätt utan hon kontrollerade lugnt Hälles silver medalj. På 3x1500m var det bara tre lag på startlinjen och loppet blev mycket odramatisk, silver till Hälle på klart godkända 13,35 på behörigt avstånd efter Spårvägen men långt före trean Uppsala.

Foto: Deca Text & Bild

För grabbarna var det kämpigare i Västerås då flera löpare saknades som t.ex. Samuel Pihlström och Sharmarke Ahmed. Nu blev det två fjärde platser. Kvartetten Arvid Öhrn, Filip Jonsson, Benjamin Åberg och Jonas Magnusson noterade hyfsade 7,38 och var bara några sekunder från pallen. Benjamin och Jonas noterade båda goda 1,52. På 4x1500m så noterade man långsamma 17.08,80, men det berodde på en mycket långsam taktiklöpning av hela fältet på första sträckan samt en osannolik skada i första växeln där Arvid Öhrn drar axeln ur led i samband med växlingen. Arvid tvingas stanna, drar sen axeln rätt igen, innan han heroiskt börjar springa och laget fullföljer stafetten och blir tillslut fyra. Till sist så blev det ytterligare en 4:e plats på M22 3x800m genom trion Henok Ande, David Rindetoft samt Filip Jonsson med en tid strax under 6 minuter.

Mustafa Mohamed avslutar karriären!

Musse vann 25 SM-guld (Foto: Deca Text & Bild)

Sveriges främsta löpare, tillika en Hälleikon, lägger skorna på hyllan. Mustafa Mohamed kom till Hälle IF som 16 åring 1995 och hamnade i händerna på Ulf Friberg. Resten är svensk idrottshistoria! Musse har tagit 25 senior-SM guld och otaliga silver, brons och juniormedaljer. Med 3 EM-medaljer, 3 VM-finaler, 2 OS-finaler och 4:e platsen på VM i Osaka är Mustafa Mohamed landets främste löpare i modern tid. Musse blev en föregångare som inte bara sprang snabbt utan också vågade testa nya saker för att nå världseliten. Han var en av de första svenskarna som begav sig till höghöjd i Afrika för att träna med de allra bästa och har spenderat flera läger med löpare som tex flerfaldiga OS och VM-vinnaren Mo Farah. Något som gör Musse unik är hans långa karriär och hans framgång under nästan 30 år. Första SM-guldet kom 1998 i terränglöpning och därefter följer totalt 25 SM-guld innan han tog sitt sista 2018 när han vann maraton-SM. Sista SM-medaljen togs 2023 när han tog brons på halvmaraton. Musse har vunnit SM-guld på 3000m inomhus, 3000m hinder, 5000m, 10 000m, halvmaraton, maraton, 4km terräng och 12km terräng. Med sina 25 SM-guld är han tillsammans med Eric Lemming den manliga svenska friidrottare med flest SM-guld.

Musse under OS i Peking (Foto: Deca Text & Bild)

Lägg därtill att Musse har slagit fem svenska rekord där rekordet på 3000m hinder på 8.05,75 fortfarande står ohotat. Att Musse som 41 åring gick in och slog det svenska rekordet på maraton med 2.10,04 visar vilken räckvidd Musses karriär haft. Han har flera segrar i Lidingöloppet och Göteborgsvarvet samt 3 veteran-VM guld 2024 där han också fick utmärkelsen ”Världens bästa veteran” i grengruppen medel-lång. Musses karriär spänner över tre decennier med enorma framgångar! Framgångarna har inte varit en självklarhet. En gammal träningskompis till Musse berättade att de kunde vara 20-30 killar på träningarna i Uddevalla när Musse var ung och att Musse inte var en av de bättre vid den tiden. Men som träningskompisen sa: ”Musse var den enda som orkade genomföra den träningen Ulf planerade”.

Musse vann Göteborgsvarvet 2002 (Foto: Deca Text & Bild)

Hälle IF vill tacka dig för dina enorma insatser på löparbanan, för det varumärke du hjälpt föreningen att bygga, för den förebild du varit, för glädje och vänskap du spridit och för att du varit klubben trogen även när inte förutsättningarna alltid funnits. Mustafa Mohamed, du är en ikon, en legendar och Hälle IF önskar dig nu all lycka i livet som glad motionär och hoppas såklart du kommer finnas kvar i vår förening på ett eller annat sätt!

Liv JEM kvalade på Stadion

Foto: Deca Text & Bild

Sverige är långt men inte så brett men idag var det ändå olika väder mellan solig, blåsiga Göteborg och regniga, kalla men vindstilla Stockholm. För 5000m var det trots allt toppförutsättningar, något som Hälles 21 åriga Liv Dinis nyttjade rätt. Ändå blev det inget riktigt perfekt upplägg där Liv sprang stora delar av loppet ganska ensam med Freja Bjerstam några sekunder före och en större klunga längre bakom. Men Liv lyckades att hålla sin 3,15 fart per kilometer bra, med en liten höjning på slutet och ett nytt superpers med tiden 16.11,31. En tid som ger henne en 4:e plats i Hälles all time high statistik. Stort grattis! I Danderyd några stationer utanför Stockholm så har det arrangerats en tredagarstävling där Hälle hade två hinderlöpare på plats. 19 årige Filip Jonsson var 2:a på 3000m hinder med perset 9.16,44 och Nils Bredin 3:a en sekund där bakom.

Bredduppvisning av Hälle på Göteborgsvarvet!

Årets Göteborgsvarv var fullbokat sedan länge och stämningen på topp. Hälle hade ett 70 tal föranmälda och ett stort gäng laddade upp tillsamman kring Hälletältet i Slottsskogen. Vädret var skapligt, lagom temperatur men en tung ostlig vind gjorde norra Älvstranden besvärlig. Detta till trots gjordes många goda resultat. Om vi så här på 17 maj knyter norrmännen till oss så kan man för första gången på länge säga att inga elitlöpare utanför Skandinavien deltog. Men som sagt den skandinaviska bredduppvisningen var stor. Snabbaste Hällelöpare var Petter Svensson på en 10:e plats med tiden 1.07,45. Han knep även som nybliven veteran en 2:a plats i M35. På 13:e plats kom Daniel Parheden med tiden 1.08,36, på 19:e Richard Bäckström med 1.09,51, fyra sekunder för klubbkompisen Gustav Josefinsson på 20:e plats. Richard vann därmed även M40 klassen. På 25:e plats kom en av årets kometer Pontus Risberg med 1.11,05, platsen och sekunden före Hjalmar Sandberg, och ytterligare ett steg bakom ytterligare en Hällelöpare, Jacob Böhm. Bland de första 27 i mål var alltså sju från Hälle. Hyfsat i ett lopp med över 50 000 deltagare! . På 30:e plats kom Hälles M45 segrare Markus Bengtsson med 1.11,46. Olle Dahlberg kom 37:a med 1.13,11 och Hälles tionde löpare Gustaf Leonardsson kom 41:a med 1.13,38. Lite längre ned Fernando Dinis med 1.16,09 vilket gav en andra plats i M50. Snabbast bland Hälles tjejer var Emma Stokland 1.25,31 vilket gav en 30:e plats och 38:a Hanna Skårbratt med tiden 1.26,48.

 

Många bra resultat i syrenernas tid!

Bansäsongen är nu i full gång. Ett gäng Hälleaktiva ställde som brukligt kosan till norska medeltidsstaden Tönsberg där man arrangerade en återkommande löpartävling namngiven efter den store 70-tals legenden Per Halle. Flera bestod oss här med fina tider på 3000m i den trolskt vackra försommarkvällen. På damsidan så sprang 16 åriga Hanna Strand på nytt personbästa 9.20,42 i den fina konkurrensen. Bakom henne så pressade även Majken Söderlund-Larsson sitt pers till 9.28,12 och Ida Kraft till 9.28,89. För Hanna och Majken är detta långt under respektive kvaltid till ungdoms-OS och junior-EM. Vi noterar även ett utepers för Tilda Knauer med 10.20. På pojksidan så pressade Jonas Magnusson sitt pers till 8.20,76 och Algot Wedberg till 8.49,83. Jonas springer ju normalt 800m, det gör ju även Benjamin Åberg vilken här testade på 1500m där han persar rejält med 3.53,15 efter en stark avslutning. Än mer persade 20 årige Börge Nilsen Berg med 3.59,26. Skall vi vidga utblicken till USA så har Viktor Idhammar fortsatt att leverera bra resultat. Nu kom 1.47,97 på 800m, nytt pers. I Köpenhamn så var Fredrik Überbacher bäste Hällelöpare på Copenhagen Marathon med 2.36,25. och i Falkenberg så klippte 15 åriga Julia Björkman till med 41,28 i diskus. Veckan innan hade hon även noterat nytt klubbrekord i F15 slägga med 45,06.

Lag silver till grabbarna på trail SM

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM gick på Skövdes eget platåberg Billingen, ja med vissa utsvävningar i omgivningarna. Startfältet var riktigt starkt och banorna som utlovades vara något i kommandosoldatväg var ganska lättlöpta beroende på att det torra vädret sedan länge trollat bort vattenpölar och sumphålor . Starten var lite spektakulär, lite tour de ski, fast tvärt om. Här gick starten utför en slalombacke! Segern gick till Martin Nilsson från Umeå som höll en snittfart långt under 4 minuter per kilometer. Hälles Anton Gustavsson som vann 100km för bara två veckor sedan, kände sig återhämtad och körde ett kontrollerat lopp och noterade en 6:e plats. Patrik Lindegård får vi säga imponerade. Sträckan är lite kort och alldeles för lite trail för denne ”stock och sten” specialist. Nu kom han 10:a och vann samtidigt överlägset M45 klassen. Medalj skulle det komma att bli i lagtävlingen där det inte minst tack vare en stark avslutning av Patrik blev silver då man passerade Hakarpspojkarna på sista milen. Tredje man i laget skrev historia, det var Erik Framme, 52 år ung.  Efter en djupdykning i de äldre delarna av arkivet fann vi att han tog sin första senior SM medalj 1996, och nu så tar han en medalj 29 år senare. Det är vad man kallar respekt, där har till och med Musse något att sikta in sig på. Lagguldet gick till IFK Växjö.

Tobias tog silver på långa SM OCR

Årets långa OCR SM arrangerades på en ort som är lika ovanlig i friidrottsammanhang som snö i juli, nämligen Limmared i gränsbygderna mellan Småland och Västergötland. Men här finns en kraftsporttradition i bygderna och Fåle OCR har en fin anläggning en bit utanför centrum. Tyvärr så hade Hälles storfavorit på damsidan Yoie Bohlin dragit på sig en skada efter sin överlägsna seger i Göteborg och fick lämna återbud. Men Tobias Jäger och Andreas Öberg (Marshall) levererade på herrsidan. På den 14km långa banan så tar Tobias en klar silvermedalj med tiden 1.12,34 medan Andreas tar en 4:e plats med tiden 1.16,55. Med tiden 1.31,33 så tog även Daniel Taube en förkrossande seger i M50 klassen. OCR har en riktig happening senare i år, nämligen VM i Göteborg både för seniorer och veteraner.