3000m segrar på Folksam GP i Göteborg

Foto: Deca Text & Bild

Folksam GP på 100 års jubilerande Slottskogsvallen bjöd på två ovanliga klimatologiska förutsättningar denna sommar. För det första så regnade det lite smått för första gången sedan…..tja det var ett tag sedan. Det andra ovanliga var att det blåste medvind. Arrangörerna maxade verkligen ut max av sin dagshyra av Vallen, först ungdomstävlingar, därefter förtävlingar, sedan huvudtävlingar och till sist eftertävlingar. I ungdomstävlingarna gladde flera Hälleaktiva vilka erövrade tre guldmedaljer. Noomi Bergman började visa form med att vinna 80m på 10,59 (w). Julia Björkman var totalt överlägsen i F13 kula, vilket hon vann på nya klubbrekordet 12,24 och Tilde Dahlberg följde upp segern på SAYO med ytterligare en längdseger i F17, denna gång på 5,66. En fin andraplats blev det även i F17 800m för Agnes Knauer på nya perset 2.22,50.  Dagens första distriktsrekord för en Hälleaktiv kom kanske inte helt oväntat på 400m där 17 åriga Nelly Elned löpte distansen på 56,65. Hon slog här Amanda Holmbergs åtta år gamla rekord med några tiondelar. Jämnårige Leo Bergman hade lite otur med heatlottningen, Han vann komfortabelt sin C-final men klockan stannade på 50,54, en liten bit över hans personbästa. Tilda Knauer knaprade med 2.19,12 några tiondelar på sitt årsbästa på 800m och sedan var vi framme vid 3000m loppen, vilka låg vid sidan om själva FGP programmet.

Foto: Deca Text & Bild

I båda loppen blev det Hällesegrar. I damloppet så drog Julia Svennblad fram Majken Söderlund Larsson till både seger och rekord. Tiden 9.33,91 är distriktsrekord för såväl F16 som F17 och F19. På herrsidan så blev det seger för Hälles Arvid Öhrn med personbästanoteringen 8.07,68. Bakom där så blev det också personbästanoteringar för Nasir Rezai 8.56,14, sjuttonårige Filip Jonsson 8.59,80 samt Axel Johansson 9.08,40.

Ljungskile blev polkagrisrandigt för en dag – Ljungskileslingan

Ljungskile är naturligtvis alltid polkagrisrandigt så där i symbolisk bemärkelse, men rent visuellt så är det på Ljungskiledagen som de rödvit-randiga flaggorna smattrar i vinden, det är då beachflaggorna vajar och den stora Hälleportalen står uppställd på bygatan, som en romersk triumfbåge vid Forum Romanum. Som vanligt inleddes tävlingarna med en-kilometersloppen för 12 åringarna. Först plockades tjejloppet hem av lovande Hälletjejen Lovisa Qvarfort på 3,42. Därefter så rusade en annan duktig 12 åring, från Hälle, Rasmus Wallström in på tangerat banrekord 3,11. Det saknas inte ungdomstalanger i vår stolta förening. Därefter så var det huvudloppen med start och mål nere i hamnen. Det skall sägas att temperaturen låg runt 30-strecket men vinden var bara så där svagt svalkande och delar av banan befann sig i skugga, så resultaten blev ändå ganska raska av de många Hällelöparna som var på plats. Juniorernas 5km lopp vanns på flicksidan av Lova Malmqvist Sjögren med tiden 20,33 och på pojksidan imponerade 15 årige Linus Framme stort med tiden 16,32, närmast före 12 årige Rasmus Wallström som gjorde ytterligare ett lopp, nu på imponerande 17,32. Det skall sägas att det var nära 90 minuters vila mellan loppen. Seniorernas femma vanns på damsidan av Philippa Duff på 18,21 och på dubbla sträckan så vann bland tjejerna Maria Larsson på imponerande 35,49, närmast före Emy Thoren 36,42 och EM brons-medaljören i OCR Sara Bäckström som gick i mål på 40,37. Bland herrarna så imponerade Isak Eriksson med en sololöpning på 31,21, därefter kom EM guldmedaljören i OCR, Martin Bäckström 33,02 och Oliver Thorsson 34,10. Både herrarnas och damernas segertider på långa banan var rekord på Ljungskileslingan.

Resultat Ljungskileslingan 2023

Åberg och Pihlström väl framme i Sollentuna

Foto: Deca Text & Bild

I söndags gick den första tävlingen i Folksam GP-serien av stapeln i Sollentuna. På de blå banorna fick vi se fina Hälleinsatser. I förprogrammet hade vi en tävlande där 16-åriga Majken Söderlund Larsson sprang 800m. Majken som två dagar tidigare slog till med ett fint sololopp på 2000m hinder hamnade nu i ett getingbo på 800m. Med 200m kvar låg hon instäng och näst sist men lyckades på upploppet manövrera nästa hela fältet och slutade 2:a på 2.13,08. I huvudtävlingen hade vi två Hällelöpare. Benjamin Åberg var först ut i männens 800m där han stod för en god insats. Åberg blev näst bästa svensk med 1.51,02 vilket är hans 4:e snabbaste lopp i karriären.

Foto: Deca Text & Bild

Efter honom var det Samuel Pihlströms tur på 1500m. Pihlström drogs med i bra fart ner till säsongsbästa 3.38,74 och en meriterande 4:e plats. I efterprogrammet noterade Arvid Öhrn goda 3.49,00 på 1500m och Jonas Magnusson nya personbästat 3.56,38 på samma distans. I samma lopp noterade även Filip Jonsson personbästa med 4.08,15.

EM guld och EM brons – Hälles OCR atleter lyfte sig i lagtävlingen

Till årets EM i ungerska Tata hade Hälle fyra landslagsaktiva på plats, och dessutom ytterligare ett par deltagare som tävlade i ett parallellt veteran EM. Det svenska landslaget som till hälften bestod av Hälle aktiva åkte ned till Tata med vissa förhoppningar men de inledande två tävlingsdagarna blev en besvikelse. Vädret var regnigt och banan och hindren lades om i sista stund. Individuellt blev Hälles och Sveriges bästa resultat en 11:e plats för Karin Abrahamsson i distansloppet. Men på sista dagens lagtävlingen, då jäklar var det ett annat Sverige som kom ut till start.

I damernas lagtävling så utgjordes det svenska laget av Hälletjejerna Sara Bäckström och Karina Abrahamsson tillsammans med Eskilstunas Malin Dahlbäck. Lagen gick ut enskilt med tidslucka, som det förr var i skidåkning, och det var spännande värre innan alla kommit i mål. Sara Bäckström tog den tredje sträckan och korsade målet som 3:a, vilket gav en brons till Sverige, med bara tio sekunder upp till tvåan Polen. Herrarna koncentrerade sig på Mix tävlingen, där Hällekillarna Tobias Jäger och Martin Bäckström flankerades av Örebrotjejen Siri Englund. Det här laget kom att vara än mer framgångsrikt och kom mycket glädjande att vinna med trygg marginal till tvåan Litauen och nära minuten till trean Norge.

Långloppssvep: Stadslopp i Kungälv och Vårrus i Slottskogen

Stadsloppet i Kungälv är precis vad namnet säger, Kungälv runt, från Västra gatans kullersten, via en nedlagd pepparkaksfabrik till sjukhusets vita fasader, publikvänligt så det förslår och ett slukande av funktionärsresurser som kan vara svårt att se står i proportion till deltagarantal. Men skit samma, för deltagarna är det kanon. Även i år blev det dubbelsegrar för Hälle IF. I herrklassen var det ärkelegenden bland Hällelöpare, Mustafa Mohammed som gjorde en av sina numera relativt sparsamt förekommande  tävlingsstarter. Och 44 åringen gjorde det bra, ensam löpte han 10km distansen på imponerande 30,47. På andra plats var det också Hälle, genom Isak Eriksson 32,56. I damklassen så noterade Emy Thorén sin andra seger för veckan, för henne stannade klockan på 36,52. Andraplats även här till Hälle, genom Sarah Edsberger 37,39. På 5km sträckan så såg vi en glädjande återkomst av Julia Svennblad som vann damklassen med tiden 18,29. Ett annat, både äldre och större stadslopp är det i Karlstad. Här har Hälle vunnit flera gånger, senast ifjol då Samuel Fitsumbrhan vann före Wilhelm Bergentz. I år försvarade Adam Brandt våra färger och gjorde det bra, med en 6:e plats 33,48. Till sist så har det varit Vårrus i göteborgska Slottskogen med doften av grillad kyckling och currydressing i luften. Hälle hade ett starkt fyrmannalag på plats med Hälledebuterande Maria Larsson främst på en andraplats med tiden 17,45. På 4:e plats följde Linnea Smalström 18,34, på 7:e Stina Bergman Lindskog 19,37 och på 8:e Karin Horkeby 19,40.

Hälleframgångar på SAYO

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

1995 arrangerades VM i Sverige och plötsligt så uppstod tävlingar med långa, pretentiösa engelska namn. Så hette t.ex. Världsungdomsspelen från början World Youth Games som arrangerades första gången 1994 på den blivande VM arenan Nya Ullevi, detta år med den lätt kontroversielle IAAF ordföranden Primo Nebiolo som prisutdelare. Vid samma tid så föddes Turebergs tredagarstävling Sollentuna Athletic Youth Open, här har namnet behållits…men man använder ju oftast bara förkortningen SAYO. Till årets tävlingar på de legendariskt blåa banorna på Sollentunavallen så har Hälle en liten vass trupp på plats och redan på fredagen noterades flera fina insatser, däribland två segrar. Majken Söderlund Larsson vann den i hennes åldersklass sällan löpta distansen 2000m hinder på utmärkta 6:43,00, vilket är nytt distriktsrekord i F19. Ungdomsklasserna löper normalt 1500m hinder men i internationella sammanhang så gäller 2000m hinder distansen. Och här gällde det kval till sommarens Ungdoms OS, och Majkens möjligheter att kvala in ökade starkt med detta lopp.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Ett år äldre, född 2006, Tilde Dahlberg vann F17 längdhopp på nya årsbästaresultatet 5,74. Det började lite knaggligt, men i de två sista hoppen höjde Tilde nivån och segerhoppet kom i sista omgången. Jämnåriga grabbarna Leo Bergman och Filip Jonsson tog var sin andra plats. Leo inledde 400m säsongen med hyfsade 50,42, vilket alltså räckte till en andra plats. Filip å sin sida löpte liksom Majken distansen 2000m hinder och på sin andraplats så noterade han 6.08,38. Här är det sju sekunder ner till en viss Mustafa Mohammeds klubbrekord.

Snabba sprinttider i Skara

Foto: Anders Logg

Som vanligt så bjöd Skarsprintern på snabba, lövtunna Mondobanor, 22 plusgrader och rejäl medvind. För de sprinters som var på plats så var det bara att sörpla i sig. 17 årige Leo Bergman inledde dagen med ett rejält 100m pers. på 11,25 för att sedan fortsätta till 200m där han noterade 22,67. Några få tiondelar ifrån pers. Bra säsongstart med andra ord. Sebastian Sjöholm har ju ett par snabba 100m lopp bakom sig, så han koncentrerade sig i Skara på 200m där han persade med 23,81.

Foto: Anders Logg

På tjejsidan så hade Hälle fem aktiva med på 200m: snabbast var Nelly Elned med fina 25,69, men bara två hunradelar var den positiva överraskningen Elina Bergman 25,71. I båda fallen var dock medvinden lit för stark. I ett annat heat var vinden däremot okey och där noterade Adela Riquelme persnära 26,93. 16 åriga Moa Enander persade med 17,14 och 14 åriga Noomi Bergman hade fina 27,30. Noomi hade även tidigare på dagen noterat 13,08 på 100m..