Majken och Lisa uttagna till NM i terräng!

Foto: Deca Text & Bild

Den 5 november arrangeras Nordiska mästerskapen i terränglöpning på Island, närmare bestämt i Reykjavik. För Hälles del blir det 16-åriga Majken Söderlund Larsson och Lisa Risby som får representera Sveriges färger. Majken är uttagen i F19-klassen tillsammans med 18-åringarna Ebba Broms, Elsa Sundqvist och Towa Nilsson. Här springer de både individuellt men också som lag och sträckan i 19-årsklassen är 6km. Lisa är uttagen som en av 3 kvinnor och springer här 9km tillsammans med Johanna Larsson och Emilia Lillemo. Med i truppen finns också Benjamin Åberg som ledare för F19-laget.

Nya spännande aktiva till Hälle !

Foto: Deca Text & Bild

Hälle välkomnar tre nya aktiva till klubben. Av dessa har Anton Gustafsson ifrån Alingsås de tyngsta meriterna. Han är regerande svensk mästare på 100km från i maj då han trots mördande värme sprang in på 6,30, en tid som ger en femte plats i världen i år. Att formen är fortsatt god visade han för en dryg vecka sedan då han samma dag först vann Göteborg marathon på 2,27 och sedan efter några timmars vila vann Running Lights 10km i Alingsås.

Foto: Deca Text & Bild

Ny i Hälle är också Olle Meijer som kommer till Hälle från öländska Högby. Även Olle har sin främsta styrka på de riktigt långa sträckorna, i år vann han bland annat Ultravasans nio mil blöt terräng på 6,46. Här slog han bland annat flerfaldige svenske ultramästaren Elov Olsson med över tio minuter. Tillsammans med Jessica Svärd, VM klar 24h, Linus Wiren, Micke Gottberg och Branislav Pavic så har vi ett superstarkt ultragäng nästa år.

Foto: Deca Text & Bild

Hälles starka juniorgäng på damsidan förstärks även av 18 åriga Liv Dinis från IK Ymer som persat i år med 2,17 (800m) /4,37.(1500m). En del aktiva lämnar också klubben främst äkta OCR paret Martin och Sara Bäckström som försvinner till Eskilstuna. Lämnar klubben gör också Sara Edsberger, Simon Schagerström och Tilde Dahlberg. Vi tackar för deras tid i klubben och önskar lycka till i framtiden.

Stor Hälledominans i Jönköping

Foto: Marathon Photos

Hälle hade laddat upp med en stark trupp till Jönköpings stadslopp 10km. På en snabb citybana där det dock rådde blott någon enstaka plusgrad och risk för snö så blev det glädjande bra resultat. Olle Ahlberg visade ju redan på terräng SM att han var på gång formmässigt. Efter att ha löpt första halvan tillsammans med Malmöveteranen Johan Larsson så stack han ifrån på andra halvan och vann på imponerande 29,42. En som också visade god höstform var 21 årige Sharmarke Ahmed .som slutade 3:a i loppet med årsbästatiden 30,19, sekunden före klubbkompisen Petter Svensson. På 12:e plats följde sedan Daniel Parheden med 32,17, därefter Adam Brandt 32,22, 18 årige Algot Wedberg 32,47 och Pontus Algotsson 32,57. På damsidan försvarades Hälles färger av  mångfaldiga svenska veteranmästarinnan (K50) Katarina Åström som slutade 10:a med årsbästanoteringen 39,38.

Halvmaraton-svep

Foto: Deca Text & Bild

Under oktober så har många Hälleaktiva passat på att springa den nobla distansen 21 097 meter och femtio centimeter, AKA a half marathon. Asfaltsmånaden startade med en halvmara i Lettlands flacka huvudstad Riga så löpte ett gäng Hällegrabbar in på fina placeringar. Martin Lönnfeldt kom 9:a på snabba 1.10,30, fyra placeringar och en minut bakom kom Tony Hatefnejad in på med 1.11,32, på 17:e Adam Brandt med 1.11,50 och 32:a Niklas Wiberg med 1.14,01. På oktobers första dag så löpte även Wilhelm Bergentz, dock på kortare distansen 5km där han på Höstruset i Örebro kom 3:a med 15,26. En vecka senare i Örebro så var det dags för halvmaraton där Simon Schagerström kom 10:a med 1.14,16. Den 14 oktober så var det anmärkningsvärt två halvmararor på västkusten med några få mil emellan, nämligen Göteborg och Varberg. I Varberg blev det Hälleseger genom Isak Eriksson 1.11,23 medan Martin Lönnfeldt som bara två veckor efter Riga var på det igen och knep en 3:e plats med tiden 1.11,29. ute på Säröbanan. Ytterligare en vecka senare så var det Tony Hatefnejads tur att göra sin andra oktober-halvmara, detta i snabba Valencia där hans 1.10,38 räckte till en 161 plats! En debutant på sträckan skall också ha en liten digital applåd, i ett snorkallt Uppsala så löpte 20 åriga Julia Svennblad in på en 8:e plats av nära 400 tjejer med tiden 1.27,57.

Nio medaljer på terräng SM

Foto: Deca Text & Bild

Ifjol hade vi en magisk utdelning på terräng SM då hela manskapet var hela och på plats uppe i Stockholm. Till årets mästerskap i Halmstad så visste vi att många av fjolårets främsta på seniorsidan av olika skäl saknades, men skam den som ger sig. En trupp var på plats och vi hade lag på plats i nästan alla tävlingsklasser. Arrangerande IFK Halmstad bjöd på banor som kunde påminna om vår Samnerödsbana från 2015, snabbt grusunderlag och en del utmanande backar. Varje fall för att vara i Halmstad. Först ut på lördagen var två duktiga veterantjejer. Katarina Åström drog in ytterligare ett guld i K50 klassen med fina 33,27 på 8km banan. Katarina som tidigare vunnit tre guld på bana. Karin Horkerby löpte snabbare, 33:02, vilket räckte till ett silver i K35 klassen. I de tre yngsta flickklassen så spurtade Majken Söderlund Larsson hem en individuell guldmedalj i F16 klassen, ja hon slog även alla F17 tjejerna. Majken drog även fram Hällelaget till en guldmedalj. I laget ingick även Agnes Knauer (individuell 7:a), Ester Strand (8:a) samt Lova Malmqvist Sjögren. För damerna på 4km blev det en 4:e plats för trion Ida Kraft, Tilda Knauer och Julia Svenblad. Undrar ni över att det ingår olika många deltagare i ett lag. De nya reglerna innebär att man räknar på de tre första i laget, de tre obligatoriska. Utöver detta delar man även ut medalj till fjärde och femte löpare från klubben. På herrarnas 4km så blev det en bronsmedalj för Hälle. Olle Ahlberg visade på god form genom att bli 7:a med 11,56, Petter Svensson 17:e med 12,19 och Nils Bredin 19:e med 12,30. På pallen togs även med Adam Brandt som imponerade med 13,03 samt Benjamin Åberg. På lördagen så inledde F19 tjejerna med ett lagbrons. Bäst var Ida Kraft med en 8:e plats. I laget ingick även systrarna Camilla och Philippa Duff samt Hanna Lagerqvist. I P19 klassen så levde Hällekillarna upp till favoritskapet. På 6km banan så var Algot Wedberg bäst med en 7:e plats med 19:55, bra av Algot som tappade många veckor i sommar på grund av sjukdom. Strax bakom Algot kom Jonas Magnusson in på en 10:e plats och Henok Ande till sist var 12:a, detta trots stora problem med en sko som gick sönder.

Foto: Deca Text & Bild

På de avslutande 10km loppen så blev det ett nytt brons för Hällegrabbarna. Olle Ahlberg steppade upp ytterligare och kom 5:a med 31:20, Petter tog sin hittills bästa SM placering genom att bli 7:a med 31,45 och Nils Bredin blev 14:e med 32,58. Med på pallen var även Hälles fyra Joshua Dudley som kom 30:e med 36,33. För Nils Bredin blev det faktiskt två medaljer. Utöver lagbronset så tog han även ett silver i M22 klassen individuellt. Till sist så blev det även en fin 4:e plats för Tilda Knauer i K22klassen 10km med tiden 40,36.

Jessica vann i VM genrepet

Foto: Deca Text & Bild

Hälles ultralöperska Jessica Svärd har verkligen hittat tillbaka till fin form nu i höst. Sensommarens 23 mils löpning i Estland gav en biljett till VM 24h som går av stapeln första helgen i december i Taiwan. Som en förberedelse så löpte Jessica för en vecka sedan Kristinehamn 6h, som namnet antyder ett 6 timmars lopp. Hon segrade här på utmärkta 77,30 km vilket ger en 7:e plats i världen just nu. Då var det ändå nära 60 löpare ute på den 1,5km långa slingan så det var ofta ingen optimal löpväg för Jessica som fick väja för varvade löpare. Jessica vann damklassen med över en mil (!) och hade endast en man före sig i resultatlistan.

Nytt svenskt rekord av Samuel Tsegay

Foto: Deca Text & Bild

Det blev en pressning av det svenska rekordet med en dryg minut på maraton när Samuel Tsegay sprang i mål i Amsterdam på 2:08:41. Ner till hans eget klubbrekord är dock två minuter. Hälle-löparen Samuel Tsegay fick ett stabilt upplägg i loppet i Amsterdam.  Samuel Tsegay avverkade den första milen på 30:30 och andra milen var nästan exakt lika snabb, 20 kilometer avverkade han på 1:00:58. Han fortsatte sedan i en jämn och hög fart med en snittfart per kilometer på 3:02-3:03 genom hela loppet och i mål stannade klockan på det nya svenska rekordet. .