Hälloween-party på terräng SM – fem guld andra dagen !

Foto: Deca Text & Bild 

Andra dagen började som den första slutade, det vill säga med Hälleaktiva i huvudrollen. I P19 klassen fick tyvärr Samuel Pihlström lämna återbud, men Sharmarke Ahmed och Nils Bredin fyllde upp tomrummet väl. På deras 6km distans så avvaktade Sharmarke ett varv innan han tryckte till och snabbt fick en lucka som han odramatiskt försvarade in i mål till seger på 19,54. Det var Sharmarkes tredje raka terräng SM guld, varje gång på tunga gräsbanor som han tekniskt hanterar till fulländning. Hälles andre deltagare Nils Bredin fajtar sig i vanlig stil i en kraftfull slutspurt fram till en bronsmedalj på 20,05. Bara två sekunder ifrån silver. Det skall sägas att både Sharmarke och Nisse är yngst i klassen, bara 18 år.

Foto: Deca Text & Bild

M22 klassen var ett riktigt rövarheat med flera duktiga löpare, däribland Hälles Samuel Fitsumbrhan som här visar upp ett mästarprov på hur man taktiskt skall springa 8km gräsbana. Han avvaktade i inledningen för att sedan omärkligt glida upp allt närmare täten. Han passerade på raksträckorna, bevakade i kurvorna, sprang kortaste vägen. Även om han hade några meter upp till ledarna när tusen meter återstod så anade man seger, Samuel har en slutväxel som väl bara kan jämföras med Meraf Bahta. Och mycket riktigt på den sista kilometern så rusar Samuel formligen förbi favoriten Simon Sundström, Mölndals Miguel Palm och Hässelbys Axel Djurberg fram till seger på snabba 25,41. Samuels andra JSM guld på två veckor, han vann ju även 10km i Anderstorp. Sedan var det dags för damernas 10km, där konkurrensen var betydligt tuffare än på 4km, då Hässelby även satt in Sara Lahti och Sanna Mustonen. Fältet splittrades snabbt upp på den nu rejält uppsprungna gräsbanan i Vällingby, Sara och Meraf gjorde sitt eget lopp ofta sida vid sida, bevakande varandra. In på sista varvet så började farten trissas upp, och med knappt en kilometer kvar så satte Meraf in sin patenterade lång spurt där hon obevekligt tog meter på meter till Sara och vann till sist på imponerande 35,00 i leran. Samrawit hade en tuffare resa på tian än när hon överraskande tog silver på 4km, men hon tuffade på med en viss säkerhetsmarginal till en 7:e plats på 37,07 och då Lisa Risby gjorde en ny storfin insats med att bli 9:a på 37,30 så var även lagguldet klart. Emy Thorén följde också upp med att bli 31:a på 40,15. Till sist var det herrarnas 10km som löptes i två heat, i det första, B-finalen, så kom Hälles Robert Alexandersson in som fyra på dryga 34 minuter.

Foto: Deca Text & Bild

I A-finalen så gör Hälles favorit Samuel Tsegay precis som den yngre Samuel Fitsumbrhan, det vill säga allt rätt. När många tokrusade i starten, inklusive huvudkonkurrenten Samuel Russom, så avvaktade Tsegay långt bak i fältet för att sedan avancera när farten sjönk. Utan att dra på sig mjölksyra så hamnade han till sist i ett avgörande tilltänkt trekejsarslag med just Russom och den unge supertalangen Emil Millan de Oliva. Tunga gräsbanor verkade dock inte vara Millans favoritunderlag, eller så var det den senaste veckans hårda matchande som fällde avgörande. Millan tappade. På sista kilometern avgjorde Tsegay mot Russom i det tyngsta partiet och fick en lucka som sakta växte in mot mål. Samuel Tsegay vann på 30,46, hans tredje SM guld för i år I laget slutade Hälle på 5e plats.