Tsegay vann Lidingöloppet !

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Årets Lidingölopp gick på torra fina banor, vilket det nästan alltid gör nu för tiden. Annat var det förr när löparna såg ut som enduroåkare när de kom i mål. Konkurrensmässigt var det kanske ett lite tunnare race i år, mycket beroende på att Köpenhamns halvmara gick helgen innan, men ett fint lopp blev det ändå. Hälles Samuel Tsegay har gjort två försök förut på ”ön” men nu var det dags för första segern. Danske Abdi Ulad blev som väntat Samuels tuffaste utmanare, men Hällelöparen var på hugget och tog tidigt initiativet i loppet och höll sig mestadels på siktavstånd ifrån dansken. I mål vann Samuel på goda 1:38,00, knappa minuten ifrån Musses klubbrekord på sträckan ifrån 2008. Bakom Samuel så laglöpte övriga Hällelöpare klokt och säkrade en ny, i år mycket överlägsen, seger i lagtävlingen. Arvid Örn gjorde sitt klart starkaste långlopp i karriären när han slutade 8:a i loppet med tiden 1:42,46. Han går därmed in på en sjätte plats på Hälles all-time high lista. Tredje Hällelöpare blev en mycket bra springande Petter Svensson som hamnade på 12::e plats med 1:44,14, på 14:e plats kom sedan Olle Ahlberg med tiden 1:46,55. Laget fullbordades med alltid pålitlige Anders Grahl som med 1:46,55 så när prickar sitt gamla personliga rekord.

Seger individuellt i herrklassen, seger i lagtävlingen och så när blev det även seger i damklassen där Samrawit Mengsteab länge hängde med kenyanskan Sylvia Medugo. På slutet så fick Samrawit, som var den enda i Hällegänget som dubblerade med halvmaran i Köpenhamn, ge sig och gick i mål som 2:a med fina tiden 1:55,22. Ett mycket bra lopp gjorde även Annelie Johansson som slutade 11:a med tiden 2:05,47. På morgonen innan huvudloppet så hade Linus Agervik Kristiansson blivit god fyra i en högklassig M22 tävling 15km på tiden 49,15, mindre än minuten efter segraren Yohannes Kiflay. I P17 10km noterade Henok Ande en god femte plats med 35:56. I F17 gjorde också Alva Björk en fin Hälledebut med att bli också hon 5:a med tiden 40,36.