Olle och Emy vann Finalloppet !

Gamla hederliga Finalloppet kopplar man samman med snöslask, kala träd och nollgradigt temperatur. Men så inte detta år, givetvis – hösten har ju varit rekordmild. Nu var det 12 grader, fina banor och fortfarande en hel del löv på träden. Skall november kanske bli en tävlingsmånad i framtiden? Årets upplaga av Finalloppet höll riktigt god standard om man jämför med hur svårt många andra lokala lopp haft det att komma upp i normal nivå volymmässigt och kvalitetsmässigt. Seniorerna löpte den vanliga 19km sträckan, som bestod av cirka 15km grusväg och 4km ren terräng.  Olle Ahlberg brukar inte trivas så där 100 procent på gräsbanor, men den här typen av lite snabbare terräng passade honom fint och han segrade på  1.04,09. Låt vara minuten sämre än när Yared Admasu tog senaste Hällesegern 2014, men han var ändå minuten före Oscar Claesson som vann SM korta trailen tidigare i somras. Bakom honom så gjorde den sparsamt tävlande Anders Bergman en utmärkt insats med att bli 4:a på 1.07,23, och relativt högt upp i listorna fanns ytterligare flera Hällelöpare; Daniel Parheden 1.10,07, Gustav Josefinson 1.10,24 samt Martin Bäckström 1.10,54. Dessa belade platserna 9-11. Vidare så blev det en andra plats i M35 för Jonas Zelleroth 1.11,20, en 4:e plats i samma klass för Anders Hederskogh 1.13,09 och så en av dagens stora glada överraskningar, 49 årige Erik Framme var tillbaka efter ett skadedrabbat år och vann M45 med 1.14,09.

På damsidan blev det också seger för numera Dublin-baserade Emy Thorén på 1.19,18 närmast före klubbkompisen Annelie Johansson 1.19,47 (som även vann K40). I K50 tog Katarina Åström en andraplats med goda 1.26,24. Det arrangerades även ett millopp där en annan återvändare gladde, nämligen Sarah Edsberger som var tvåa i mål av damerna på 39,21. I herrklassen så var OCR löparen Tobias Jäger främst med en 4:e plats, följd av klubbkompisen Anton Svanå. Till sist så noterar vi även en imponerande insats av 14 årige Linus Framme som var 2:a i P14 5,3km på snabba 19,28.

Under helgen så har det även varit tävling i Stockholm, Höstrusket, ett maratonlopp på i princip Stockholm maratons reservbana på Norra Djurgården där Samuel Tsegay vann pandemiåret 2020. Nu var det ett mer bredd-orienterat lopp, arrangerat av flitiga gänget bakom Stockholm marathon. För Hälles del så kan vi notera en mycket glädjande andra plats för Arez Mohiden med utmärkta tiden 2.35,28, endast slagen av VM deltagare David Nilsson. Nere i Skåne har det lätt Halloween exploaterande trailloppet Kullamannen avgjorts kring Skälderviken. På mellanbanan 100km blev det seger i M45 klassen för Philip King och på den korta sträckan (20km) med det uppmuntrande namnet Dödens bana så kom Gustaf Ferrand Drake 13:e.