SM guld och toppbredd på Stockholm marathon

Stockholm maraton, bara smaka på namnet så tänker man på antingen värmebölja med löpare som ragglar fram på kokande asfalt, eller så är det regn och kyla. Men inte i år, i år bjöd arrangören på lagom försommarvärme med hög luft och i samband med målgång så såg man glada löpare, jublande löpare, löpare som gjorde klacksparkar, löpare som vinkade till publiken. Till och med löpare som slog personbästa på den kuperade banan. Det tillhör inte vanligheterna. Hälle hade en rekordstor trupp på plats med ett 20-tal löpare och det blev också helt klart en rekordutdelning. Samuel Tsegay hängde länge med den absoluta täten, men efter 30km så slog han av lite på takten och inriktade sig sedan på att bli bäste svensk och vinna SM guld, tiden blev 2:14,28. Efter det att ärkerivalen Samuel Russom brutit så hade han ett betryggande avstånd ned till 2:an David Nilsson. En som imponerade stort var Richard Bäckström som slutar 7:a i SM klassen med utmärkta 2:26,41, faktiskt pers med sex sekunder. 42 årige Richard vann också Master 40 klassen. Tredje Hällelöpare i mål var ultraspecialisten Linus Wiren, som gått fram en klass i år på maratondistansen. Idag blev det 2:29,23 och en 11:e plats i SM. Men den allra största positiva överraskningen var nog ändå 21 årige Wilhelm Bergentz som efter ett år av skador och sjukdom var tillbaka igen, och då på den oväntade distansen maraton. Wilhelm fick rejält med Tv-tid då han länge löpte samman med damsegrarinnan, och i mål noterar han en 19:e plats på SM och tiden 2:32,58. Därefter följde Tony Hatefnejad på 33:e plats på SM (2:36,54), Gustaf Leonardsson på 35:e plats (2:37,31) och Jonas Zelleroth på 43:e plats med 2:39,00. Alltså sju löpare bland de 43 främsta svenska löparna i detta jättearrangemang. Men vi hade givetvis även en duktig kvinna på plats, nämligen Annelie Johansson som blev 9:e bästa svenska med tiden 2:50,48 och dessutom knep en andraplats i K45 klassen.