SM 10km – Emy bästa Hälleit, Tilda och Sharmarke på pallen i juniorklasserna

Foto: Deca Text & Bild

Årets SM 10km gick nere på landets korta sydkust, i den flacka Wallander-metropolen Ystad. En ganska ovanlig SM-stad. Hälle var givetvis på plats, med en trupp på nio löpare. Bästa seniorinsats bestod oss Emy Thorén med när hon löpte in en på en 6:e plats med tiden 35,19. Jämna och stabila Emy börjar att alltmer närma sig 35 minuters gränsen. I herrklassen så säsongsdebuterade Petter Svensson med en fin 10:e plats med 30,14, på 13:e plats kom Arvid Öhrn med 30,45. Därefter så löpte tre Kärngängskillar in på fina personbästan. Isak Eriksson kom 17:e med 31,07, Martin Adolfsson 22:a med 31,34 och Hjalmar Sandberg 28:a med 31,50.

Foto: Deca Text & Bild

Medaljer blev det också, fast i juniorklasserna. Tilda Knauer plockade en silvermedalj i K22 klassen med nya personbästat 38,05 och Sharmarke Ahmed var glädjande tillbaka igen på tävlingsbanan med en 3:e plats i M22 klassen med tiden 31,25.

Snabba tider over-there

USA-säsongen på bana är i full gång och en Hälleaktiv som blivit en av årets stora sensationer är Viktor Idhammar, född 2003 och ännu inte 20 år fyllda. I helgen var det tävlingar i Charlotteville i norra Virginia där Viktor pluggar vid University of Virginia. Staden som är i Uddevallas storlek har fostrat två presidenter, bland annat Thomas Jefferson men den här helgen var det alltså friidrott och i vårt fal 1500m. Viktor kom här efter ett fenomenalt sistavarv på 56 sekunder att för första gången ta sig under 3,40. Tiden skrevs till 3.39,66. Bara Samuel Pihlström har gjort snabbare i klubbens historia. Samtidigt borta vid världens mest nobelprisbelönta universitet, Stanford i Kalifornien, så gick de stora tävlingarna Payton Jordan Invitational. Payton Jordan var en mycket känd amerikansk coach, headcoach vid OS 1968 där bl.a Bob Beamon gjorde sitt fantastiska 8,90 hopp. Vid årets tävlingar så löpte först Olle Ahlberg 14,02 på 5000m, och dagen därpå blev det efterlängtad Hällepremiär för Johan Rogestedt på 1500m med fina tiden 3.42,82 och en meriterande 3:e plats.

Gustaf och Per Adam vann prestigesegrar!

Foto: Christian Johansson

Det är aprilväder, ena dagen solbrillor och isglass nästa dag termobrallor och varm choklad ur termos. Samtidigt rullar nu långloppssäsongen vidare, numera sträcker den sig ju fram till november utan av brott. Ur de senaste dagarnas resultatlistor så fångar vi bland annat Sveriges äldsta och mest anrika lopp Kungsbackaloppet. Numera är det ett halvmaratonlopp i och ikring Kungsbacka, förr var det ett lopp från Kungsbacka till Göteborg. Här har det blivit många Hällesegrar under åren och så även i år då flitige Gustaf Leonardsson vann på tiden 1.13,53. På tredje plats var det också Hälle genom duktige veteranen Johannes Bogren 1.16,05. Den andra segern noterar vi ifrån trailloppstouren där turen hade kommit till Hässleholm i Göingebygderna i norra Skåne. Banlängden var här en halvmara och terrängen en ganska snabblöpt, för att vara trail, bana i lövskog. Även här blev det alltså Hälleseger och detta genom en av årets riktiga kometer, nämligen Per Adam Jägerström som vann komfortabelt med tre minuter på tiden 1.33,25.