Hälle tvåa på Holmenkollstafetten

Årets Holmenkollstafett gick i strålande försommarväder i den norska huvudstaden och som vanligt så var stadens invånare ute och vimlade på byn där mängder av gator var avspärrade för biltrafik. Det var 101 år sedan premiären, tävlingen är alltså nästan lika gammal som Vasaloppet, och i år var det deltagarrekord med närmare 5000 deltagande lag. Sedan kan vi räkna på att det går 15 löpare i varje lag och vi förstår att det är norrmännens Superbowl. Största intresset är kanske inte först och främst riktat mot elitlöparna utan landets många duktiga skidåkare som också är här liksom allmänna kändisar, allt ifrån Stortinget till nöjesvärlden. Hälle deltog för första gången på minst 20 år med både herr och damlag, vilket är riktigt roligt. Herrlaget kom ju ifjol trea medan vårt unga damlag kanske främst får lyfta fram guldmedaljerna på fjolårets stafett SM som sina främsta meriter. Stafetten går i mängder av klasser som startar med korta mellanrum, vilket gör tävlingen många gånger visuellt svår att förstå, tätlöparna sprang i ett gytter av ikappsprungna motionärer, vilka var fler i år och något som säkerligen medverkade till att tiderna var något högre i år. Hälle startade loppet bra på herrsidan och Johan Rogestedt vann startsträckan inne på Bislett, friidrottstemplet i Oslo.

Foto: Samuel Hafsahl

Därefter presenterade sig Filip Jonsson  på allvar för den norska TV-publiken, 18 åringen vann den tuffa andrasträckan och spöade flera namnkunniga norska löpare. På tredje sträckan, en femhundring så plockar vi den tredje sträcksegern genom 48 årige superveteranen Anders Logg. På den långa fjärde, Berg och dalbanan (alla sträckorna har smeknamn) så fick Sharmarke Ahmed dock sträcka vapen mot favoriterna Ullensakers Kisas Andreas Kramer. Klubben kommer ifrån Romerike, alltså runt flygplatsen Gardemoen, och hade på de tuffare sträckorna flera starka afrikanska löpare men alltså även halvnorske Kramer. Efter den fjärde sträckan så håller sig positionerna i täten ganska väl, vi når inte fram till Ullensaker men vi var mycket närmare än ifjol, och vi höll övriga lag bakom oss. Det innebar att vi för första gången på 2000-talet slog Bergensklubben Gular. En annan Hällelöpare som imponerade var Wilhelm Bergentz som vann 6:e sträckan, varefter Petter Svensson och Olle Ahlberg var tvåor i de tuffa Besserudsbackarna. I den tuffa utförslöpan efter det att man passerat toppen uppe vid Kollen så får Sebastian Ljungdahl problem där han råkar kollidera med två motionslöpare och här tappar vi säkert 10-15 sekunder. Samuel Pihlström blir 4:a på den långa sträckan, där flera klubbar utnyttjar sina allra bästa löpare. Därefter förvaltar Arvid Örn, Benjamin Åberg, Leo Bergman, Jonas Magnusson och Mr. Holmenkollstafetten Tobias Åberg förtroendet väl och håller andraplatsen in i mål.

På damsidan så kom det unga Hällelaget att få en tuff start och låg länge nere under tio i topp listan. Men på långa Besserud, den tuffa långsamt stigande uppförslutan, så gör 15 åriga Hanna Strand en imponerande löpning och blir 4:a individuellt. Andra tjejer på slutet som är topp 6 på sina sträckor är Elina Bergman, Majken Söderlund Larsson som plockar Hälles bästa individuella placering med en andra plats, Noomi Bergman, Nelly Elned samt 16 åriga Sofie Giseaus. I mål kom Hälles tjejer in på en 7:e plats, så man plockade från Besserud och ner hela fem placeringar.