Rickard Bäckström master-etta på Hamburg marathon

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Hälle har många starka lag, men vet i tusan om inte det allra starkaste just nu är vårt M40 lag 4 x marathon, ifall grenen hade existerat.. Mustafa Mohammed givetvis, Martin Kjäll och Johannes Bogren som båda gjort fina lopp i säsongsöppningen och så nu Rickard Bäckström som nu i helgen blåste igenom Hamburg marathon på nytt superpers 2.26,40. En tid som gav en 26:e plats i det elitstinna startfältet, och seger i masterklassen (M40). Ytterligare en Hällelöpare som passade på att persa på den snabba flacka banan genom Hamburgs centrum var Daniel Parheden som med tiden 2.36,02 pressade sitt fjolårspers med 1 minut. Det skall sägas att Hällelöparnas tider är officiell gun-time, deras chiptider var nära tio sekunder bättre vilket antyder att de hade en del löpare att springa om i början.

SM all night long; Branislav och Micke persade på 24H-SM

Årets tuffaste SM utmaning är utan tvekan 24h SM, med världens enklaste regler. Man springer i ett dygn, den som kommer längst vinner. Växjö hade bullat upp med mycket fina startfält och vädret blev idealiskt för löparna, vinden mojnade framåt natten och kylan som nog bet i supportgänget, verkar ha funkat för löparna. Hälles radarpar Branislav Pavic och Micke Gottberg gjorde en imponerande insats i ett lopp som höll så hög standard att fem löpare kvalade till EM (herr/dam). Att Pavic är en taktisk 24H löpare är känt sedan tidigare men Micke har tidigare ibland gått ut lite för hårt. Nu hängde han dock med den lugnt startande Pavic och fick en fin resa där bägge länge låg och snittade löpningen på 6min/km. Allt eftersom så klättrade man också i resultatlistan då lite för ambitiöst startande löpare fick stiga av beroende på att krafterna helt enkelt sinade. I mål kom Branislav 4:a med 237km, vilket innebar att han klarade EM kvalgränsen och satte nytt klubbrekord.

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Mikael Gottberg krossade sitt tidigare pers med 217 km och tog en tungt meriterande femte plats. Stort grattis till er båda!

SM – silver till Linus!!

Foto: Deca Text & Bild

Årets Ultra SM blev ett dubbelarrangemang i Växjö, både 100km och 24h gick på samma dag. Mer uppmärksamhet och upplevelse givetvis, men det tvingar också ultralöparna att välja mellan de två mästerskapsdistanser de har på året. 100km loppet gick runt sjön Trummen ute vid Linnéuniversitetet. En naturskön, flack bana men också vindkänslig. Hälle hade sina båda ultra-ess Linus Viren och Jessica Svärd på plats, men det fanns många osäkerhetstecken kring dem. Linus hade inte kört ett ultralopp sedan pandemiutbrottet och Jessica har haft svårt att hitta den form hon hade i fjol då hon tog silver i 30 gradig värme på 100k SM i Halmstad. Det skulle dock visa sig att den rutinerade Linus var i strålande form, och som ofta annars genomförde ett välplanerat lopp utan onödigt kraftödslande, bara matande på med 3,55/km tempo. Snart skulle det visa sig att vi skulle få en repris på 2019 års duell med flerfaldige mästaren Elof Ohlsson, Ockelbo. Vid 8 mil så ledde fortfarande Linus något, men på slutet var Elof omutlig och drog ifrån medan Linus hade en kämpig slutmil. Elovs sluttid 6,36 är en kanontid som placerar honom 2:a i världen så här långt men även Linus 6.45,45 touchar vid personliga rekordet och för in honom på topp-10 listan i världen. Tiden gör honom också aktuell för VM i Berlin senare i år.

Foto: Deca Text & Bild

För Jessica blev det en tuffare resa, efter en planerad öppning de första två milen så fick hon successivt slå av på farten. Men fajterviljan var det inget fel på utan hon tog sig i mål på en femteplats med en tid kring 9,30. Silver blev det till Lina Karlsson ifrån Uddevallas hemligaste löparklubb, En av Tre. Hon var bara någon minut ifrån drömgränsen 8 timmar och bara ytterligare någon minut ifrån guldet. På 24h representeras Hälle av Branislav Pavic och Mikael Gottberg som i det tuffa startfältet fått en bra start. Under de första åtta timmarna så har de stabilt gjort sina kilometrar kring 6 minuter och sakta stigit i resultatlistan. Men 16 timmar återstår, och under den kyliga natten så kommer avgöranden att falla.

Martin Bäckström glänste vid Tough Viking

OCR premiären hölls nu under lördagen i Slottskogen, med ett par tusen deltagare, dunkande musik i högtalarna, en speaker som lät som hämtad ifrån amerikansk wrestling, pyroteknik och givetvis en spektakulär idiotvägg som sista hinder. Med andra ord showen har börjat. Hälle hade tre aktiva på plats i elitklassen och allra mest framgångsrik var Martin Bäckström som visade god form, efter halva sträckan så kom hans förbättrade löpstyrka att fälla avgörande. Han gled då lätt ifrån sin norska huvudmotståndare och vann herrarnas 10km lopp med tiden 40,47. Då skall vi veta att han på vägen passerat klättrat över flera plank, repklättrat, badat genom en gyttjebrun damm och till sist besegrat den sista avgörande väggen. I damklassen så klättrade Hälles Sara Forsström sakta i resultatlistan allt eftersom, vid sista hindret låg hon 2:a. Men på det sista planket tog det stopp. Det är inte utan att man ifrågasätter det rimliga i att ha samma höjd på väggen för både män och kvinnor, nu får det här hindret i damklassen en orimligt avgörande betydelse. Nu blev Hälledebuterande Karin Hesslow bästa Hälletjej med en femteplats med tiden 54,10. Mycket bra i den tuffa konkurrensen.

Samuel Tsegay vann Sentrumlöpet

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild) 

Säsongens första masslopp på Oslos gator var i helgen Sentrumlöpet 10km som går i delvis samma centrala distrikt som Holmenkollstafetten. Start och mål på Karl Johan och högsta punkten kring Monoliten i Frognerparken. Hälle var representerat med en löpare, men det räckte då denne var Samuel Tsegay. Konkurrensen var överraskande svag med tanke på var man befann sig, men Samuel gick efter en långsam inledning loss och sololöpte hem segern på 29,54. Tvåan var nära 50 sekunder bakom! Det var Samuels första lopp för säsongen, huvudmålet nu den närmsta tiden Stockholm maraton/SM i Stockholm.

Ungdomar gladde på Lerumsloppet

Lerumsloppet sätter samhället utmed Sävån på benen en gång om året, och främst brukar det vara loppen inne i centrum som lockar. I år ställde Hälle upp med ett starkt  ungdomsgäng på de udda distanserna 5,1km respektive 3,3km. I den likaledes udda klassen P18 så blev det seger för Hälles 17 åring Algot Wedberg som noterade i sammanhanget lysande 16,22. En sekund bakom kom Hälles M35 veteran Daniel Lund med 16,23, ytterligare tre sekunder bakom 18 årige Jonas Magnusson (16,26). Stor positiv överraskning var 17 årige Henok Ande med 16,48. Samma sekund som 16 årige Filip Jonsson. I F18 klassen Hälledebuterade Ida Kraft med 19,13 och ny i Hälledressen var även Majken Söderlund Larsson som elegant vann F16 klassen 3,3km med fina 11,08. Bakom Majken sprang Agnes Knauer in som fyra med 12,47. På fjärdeplats kom också Samuel Högblom i P16 och Alvin Mether i P14.

Hällesegrar på Varvetmilen i Göteborg

Foto: Johanna Larsson

Göteborgsvarvets ”On-tour” del med millopp över hela landet avslutades med ursprungsloppet i Frihamnen i Göteborg. Vinden var kanske inte så påfallande i övriga Göteborg men i det öppna, platta Frihamnsområdet nere vid älven så blåste det en iskall västlig vind ifrån Skagerack som fick löparna att känna sig som polarforskare på Grönlandsisen. Hälle mönstrade nära 30 löpare till start och det var så mycket röt-vit randigt i täten att man kunde tro att man var i polkagrisens hemstad Gränna. I herrklassen gjorde Petter Svensson en imponerande soloinsats genom att vinna på 31,25, efter två jämnsnabba varv. Om andraplatsen var det dess tuffare, men Hällelöparna Jacob Böhm (32,54) och Pontus Albertsson (32,55) spurtade hem de två återstående pallplatserna till Hälle. Där bakom kom OCR esset Tobias Jäger femma med 33,02, Jonas Zellroth 7:a 33,35 och Jesper Junhamn 9:a med 33,49. Alltså sex Hällelöpare bland de tio främsta. Även i damklassen blev det seger. Emy Thorén gjorde en ny imponerande insats genom seger i ishavsvinden på 35,50, nytt pers och med flera fina skalper i bältet. Bakom Emy så blev det en 8:e plats för 17-åringen Ida Kraft med 38,44 en 10:e plats för evigt unga Katarina Åström som med 38,57 noterar en topptid i sin åldersklass. Där bakom blev det sub.40 för även Karin Gustafsson samt Maja Svanå och med Linnea Smalström inkommande strax över 40 strecket. Snacka om bredd.