Lysande EM genrep av Hälles OCR löpare

I helgen avgjordes ett av de hittills sanktionerade svenska OCR-loppen, Tors Trophy i Krusgårdsparken i Torshälla arrangerat av Eskilstuna FI. Banan är av absoluta toppklass med en god variation av hinder som ställer krav på de olika momenten styrka, smidighet, mod, uthållighet, snabbhet, spänst, teknik m.m. på ett balanserat vis under de 6,5 kilometrarna. Hälle tog storslam även denna helg både på dam- och herrsidan. På herrsidan stack Martin Bäckström iväg från start från övriga fältet och drygade ut sin ledning till 2 minuter väl i mål. Närmast bakom sig hade han Hälles Tobias Jäger som även han hade cirka 2 minuter i marginal ner till tredje plats. På damsidan tog Sara Forsström revansch på Yoie Bohlin som hon tidigare fått se sig besegrad av på de något mindre hindertäta och mindre tekniskt krävande loppen. Den här gången kom Saras styrka och teknik på hinder mer till sin rätt tillsammans med en gryende löpform. Ett härligt genrep inför stundande EM i Italien kommande helg för Sara och Martin (där Sara och Martin dessutom valts ut av förbundet att vara fanbärare på invigningen) men även inför Riksmästerskapens 3km, 12 km samt stafett som kommer arrangeras i Torshälla i juli.

Nelly och Leo sprintar hem nya klubbrekord

Den förlängda pingsthelgen innebar också att arenatävlandet tog rejäl fart. I Borås på Ryavallen arrangerades Ymerspelen som också blev det första DM arrangemanget för det nya förbundet Västsvenska friidrottsförbundet. Hälle hade ett 15-tal aktiva på plats, vilka noterade flera goda resultat. 16 åriga Nelly Elned pressade sitt eget klubbrekord på 400m F16 till 57,32, hon snuddade här också vid distriktsrekordet som bara är en tiondel bort. Bra på 400m var även Benjamin Åberg som snuddade vid sitt pers med 49,63 och evigt unge Anders Logg noterade utmärkta 50,44 i säsongsdebuten. En annan framgångsrik 16 åring var Tilde Dahlberg som vann F17 längd övertygande med 5,67. 15 åriga Majken Söderlund Larsson frestade på den för henne lite ovanliga grenen 300m häck och gjorde det bra. Klar seger med tiden 46,35. Anders Grahl noterade 3.55,25 på 1500m och återvändande Arvid Örn 4,02. Arvid fick ett skadedrabbat 2021 efter succéåret 2020. På nationaldagen så var det Skarasprintern som gällde på snabba mondobanorna i Skaraborgsmetropolen. I år var dock vinden lite grinig med en sidvind som blev rak motvind i 200 kurvan. Detta till trots så imponerade 16 årige Leo Bergman stort med 11,44 på 100m och 23,01 på 200m. Den senare tiden är nytt klubbrekord.

Musse vann Västerviksmilen

Foto: Deca Text & Bild (arkivbild)

Cityloppen är tillbaka med sommarvärme, doften av langos och churros och med gamla Gyllene tider låtar i högtalarna. Loppet i Västervik var ett lite smalare elitlopp, snarare än den halva folkvandring som det kan vara på sina håll i landet. Segern gick här till Hälles 43 årige och EM aktuelle Mustafa Mohammed, kanske man skall säga evigt EM-aktuelle Mustafa Mohammed. Musse var dock här ganska osäker på sin status efter en del skademotgångar och sjukdomar. Men i Västervik så fick han ett bra besked, i ett progressivt löpt lopp så vann han på 30,40 närmast före lovande Omar Ismael ifrån Högby.

Dubbel Hälleseger på Karlstads stadslopp!

Karlstads stadslopp var tillbaka i sitt vanliga festivalformat och som vanligt så hade Hälle ett kompetent gäng löpare på plats. Ifjol blev det Hälleseger genom Isak Eriksson, och i år var det dags igen. Det var två högintressanta löpare som var på plats, dels en comebackande Samuel Fitshumhran som efter succéåret 2020 fick fjolåret spolierat av skador. Dels så var det också Hälledebut för duktige junioren Wilhelm Bergentz. Hällelöparna kom ganska snart att avgöra det flacka men knixiga cityloppet i solens huvudstad i Sverige. Det blev seger för Samuel Fitshumhran med tiden 31,32 och en andra plats för Wilhelm med fina 31,43. En annan glädjande comeback var Nils Bredin som kom 2:a på korta banan 5km med 16,25. Nisse drog på sig en tuff skada i och med ett islag på ett hinder i försöken på Junior EM, vilket tagit tid att läka.

Många Hällelöpare på pallen vid Skatås ryggar

Den första helgen i juni var ovanligt rikt gynnat med lopp i väst – Sverige, ett av de större var Skatås ryggar, vilket genomfördes i Delsjöterrängen med, som namnet anger, Skatås som utgångspunkt. I huvudklassen så löpte man en halvmara på skogsstigar och med svettiga höjdmeter att knäcka, finalen är Göteborgs närmaste skidbacke Brudarebacken. I huvudklassen så kom Hälles duktige traillöpare Julius Strömberg på 3:e plats, efter två duktiga orienterare, med mycket goda tiden 1.35,16, näst bäst av Hällelöparna på 14:e plats kom Jonathan Åström. På damsidan noterade Karin Horkeby en 12:e plats med 2.06,46. På den kortare banan 4 ryggar, mätandes 14km, blev det en andra plats för Anton Svanå med 1.08,55, platsen före klubbkompisen Andreas Schöndell. På sprintdistansen 2 ryggar (7km) så blev det en andra plats för Simon Horkeby och samma placering det även i ungdomsklassen för 14 årige Alvin Mether.

Hällesegrar i Alpaca Race

Av någon outgrundlig anledning så finns det en lockelse i lopp som utlovar att de förmodligen är det hårdaste i Sverige. Alpaca Race genomförs dock vare sig i Sarek eller upp längst Åreskutan utan i den natursköna Hisingsparken runt Slätta damm. Alltså i Göteborg. Men där har man stakat ut en 10,6km bana som drar löparna upp och ner i ett kuperat ravinlandskap. Loppet genomfördes i främst två klasser, tre varv och fem varv, alltså 31,8km respektive 53km. Och det blev faktiskt Hällesegrar i bägge. På den kortare sträckan så vann Hälles svenske mästare Patrik Lindegård totalt överlägset med tiden 3.11,28. Ser vi på tiden så förstår vi att det är kuperat. På den längre sträckan så blev det seger för Philip King med tiden 8.21,09.

Annelie sexa på Maraton SM

Foto: Deca Text & Bild

I år var SM i maraton tillbaka på sin vanliga publikvänliga tid igen, en lördag i tidig juni med en tung försommarvärme över Stockholm som en ångvarm frottéhandduk. Här kunde man glömma fjolårets septemberlopp med nära ett tvåsiffrigt antal löpare under 2,20. Nu i år gällde det att springa klokt och överleva.  Hälles storfavorit i SM tävlingen Samuel Tsegay gick tyvärr ut lite för tufft, han låg i en klunga som låg och pressade 3min/km så länge det höll, vilket i Samuels fall bara räckte fram till knappt halva distansen. När han tvingades släppa täten så bröt han med en krampande hamstringsmuskel. Då sprang Annelie Johansson mera taktiskt, pendlande mellan placeringarna 3-6 i SM-resultatlistan. I mål blev det till sist en 6:e plats med tiden 2.48,25. Annelies bästa mästerskapsinsats på flera år. På herrsidan så blev det till sist Tony Hatefnejad som tog Hälles bästa SM-placering med en 10:e plats med tiden 2.30,37. Det är Tonys nästbästa tid på distansen, och det var han nog ganska ensam om denna varma dag.