Starka säsongsdebuter i Stockholm

Foto: Deca Text & Bild

Under helgen som gick var det många aktiva igång på olika håll i landet. I Stockholm arrangerades 2 högklassiga tävlingar i två olika hallar under lördagen och söndagen. I Sollentuna hölls Vinthundsvintern, en tävling med fokus på 3000m där heaten avlöste varandra under lördagen. Hälles Olle Ahlberg gjorde säsongsdebut inomhus efter sitt fina lopp i Valencia för några veckor sedan och levererade direkt. I männens A-final låg han med långt fram och gick upp i tät med 1000m kvar att springa. På slutet fick han se sig passerad av två löpare men slutar trea på nya personbästat 8.01,81. En fin debut av Olle som lovar gott!

Foto: Deca Text & Bild

Dagen efter var det dags för årets första Folksam GP, denna gång i Sätra med många av våra svenska världsstjärnor på plats. I männens B-final på 800m gjorde Benjamin Åberg ett fint lopp där han sprang offensivt och sånär höll undan till seger. Benjamin slutade tvåa i loppet på goda 1.52,17, hans bästa säsongsdebut på distansen och hans 3:e snabbaste lopp inomhus i karriären! En dryg timme senare slängdes 16-åriga Nelly Elned in i hetluften på allvar när hon sprang 400m mot tufft motstånd. Men Nelly gjorde det mycket bra från bana 1 och sprang i mål på fina 56,45. Nästpers från svåra innerbanan!

Foto: Deca Text & Bild

I Karlstad hölls tävlingar under både lördagen och söndagen där Hälle hade en lite bredare trupp på plats. På 200m sprang Leo Bergman in på stabila 22.78, Anders Logg noterade 23.46 och Tilde Dahlberg sprang på 25.43. Elina Bergman debuterade på 400m med goda 61.97. I Borås noterade vår veteran Ulla Littenheim goda 11,07 på 60m vilket är nytt distriktsrekord i K75.

Vintertrailframgångar i berg och på slätt

Att det är januari hindrar inte traillöparna ifrån att tävla. Sandra Lundqvist var bästa tjej på extremloppet Trans Scania, ett lopp som får vanlig maraton att kännas som en startblocksdistans. Loppet startade fredag kväll i Bjärred vid Öresund, därefter sprang man ned till Malmö innan man vek av österut och sprang rakt över Skåne till Österlen. Väl där så springer man tillbaka igen till Lund där målet var på söndagen. Total sträcka var knappt 25 mil, huvudsakligen ren terräng. Ingen service, ingen snitsling. När Sandra gick i mål vid lunchtid på lördagen så klockades hon för 37 timmar, tvåan i klassen var ett knappt dygn efter i mål. Sebastian Ljungdahl passade i samband med ett träningsläger i Spanien att springa ett lokalt bergslopp Aitex Terra trail på 44km som han vann överlägset på 3,59. Gott att se Sebastian tillbaka på banan efter ett sjukdoms och skadedrabbat 2022.

Snabba 400m lopp Telekonsult Arena!

Foto: Deca Text & Bild

Ett drygt halvdussin Hälleaktiva passade på att åka ner till Telekonsult Arena i Växjö, som blivit lite trendsättande i Sverige när de kom med sina skarpt doserade sex banor med blå mondobeläggning. Växjös stora inomhustävlingar är av tradition en elitsamling på sprintsidan, oh så var det även i år. Hälles duktiga 400m löpare Leo Bergman och Nelly Elned följde nu upp bra lopp förra helgen i Norge med lysande insatser i Växjö. 17 åriga Nelly löpte hem C-finalen i damklassen med 56,37, pers med nära sekunden, trots att hon i princip ledde loppet från start till mål. Tiden är bara en kvarts sekund ifrån Åsa Hedströms inomhusklubbrekord från millenieskiftet. Totalt blir hon femma i det elitstarka seniorfältet.

Foto: Deca Text & Bild

Jämnårige Leo Bergman, som faktiskt på tävlingsdagen fyllde just 17 år, gjorde också ett imponerande lopp, i hans fall ifrån den sjätte banan, och passerade mållinjen på 49,93. Nytt totalpersonbästa med nära en sekund. Tvåa i heatet var Hälles duktige M45 veteran Anders Logg med tiden 51,54. En världstid i hans åldersklass. En fin säsongsöppning även av vår 800m-specialist Benjamin Åberg som också han på 400m noterade inomhuspers 50,10 från bana 1. Medeldistansloppen bjöd på lite mera lokalt motstånd, något som dock inte hindrade att Hälles Ida Kraft gjorde två fina lopp. Först seger på 1500m med tiden 4.42,94, bara sekunden över hennes utomhuspers, sedan fina 2.17,99 på 800m. Den senare tiden var totalpers. Utöver de ovan nämnda kan också noteras en 4:e plats i längdhopp F14 för Noomi Bergman samt en 6:e plats på Män 1500m för Henok Ande med tiden 4.17,62.

Tilde och Hanna grensegrare när Bohuslän-Halland vann distriktsmatchen!

Inomhusdistriktsmatchen är en institution som, med undantag för något år under pandemin, genomförts i närmare 40 år. Från början var det bara Östfold mot Bohuslän-Dal, sedan har det utvecklats. I år var det fem lag som kom till start i den norska ”nationalarenan” i Baerum strax utanför Oslo. Det var som vanligt starka Oslo, dessutom flerfaldiga vinnarna ifrån Akershus, dessutom ett gemensamt Öst och Vestfold. Och ifrån Sverige så deltog det nya Västsvenska Friidrottsförbundet, med ett gemensamt Bohuslän/Halland samt ett lag ifrån Västergötland. Kombilaget Bohuslän och Halland visade sig vara en matchmake in heaven, då hallänningarna främst hade starka pojkar 13 år, där Bohuslän annars skulle varit tunna. Bohuslän/Halland kom faktiskt att vara i ledningen under i stort sett hela matchen, ett tag med hela 70 poäng. Till slut stannade marginalen till Akershus på 11 poäng. Vår första seger under innevarande millenium. Och man skall veta att konkurrensen är tuff, Hälle hade 18 aktiva på plats som alla gjorde fina poänggivande insatser för laget. Segrar blev det för Tilde Dahlberg i F17 längdhopp och Hanna Strand F15 1000m.

Tilde bjöd på en imponerande hoppning där hon ökade hela tiden, tills hon i sista omgången klippte till med 5,67 med hela plankan kvar. Innan dess hade hon också varit tvåa på 60m med 7,87. 14 åriga Hanna imponerade stort då hon lätt drog iväg ifrån det övriga fältet, in-ledningsvis i ett ”runt 3minuters tempo”, men som sedan på de två sista varven ökade farten och gick  i mål på fina 2.56,73. Hälle tog också två ytterligare andraplatser, den ena togs av Nelly Elned i F17 som gjorde ett lysande 200m-lopp på den svårlöpta 6:e banan och persade med 25,77. Under vintern så har nu Nelly pressat sitt personbästa med närmare en sekund. Tvåa på 200m var även i P17 klassen Leo Bergman som nu pressade sitt personbästa ner till 22,55, detta en halvtimma efter att ha varit 3:a på 60m med 7,26. Även detta personbästa. Lillasyster Noomi Bergman tog en 4:e plats i F15 längd med 4,82 och Agnes Knauer gladde stort i F17 klassen med att också bli 4:a på nya personbästatiden 4.57,24, tre sekunder före Ester Strand som blev 5:a. En som fick med sig hela tre personbästaresultat var 14 årige Alvin Sjöfält, allra bäst i längd där han blev 5:a med 5,20. En annan 09:a som imponerade med en femte plats Victor Jernberg som i ett väl avvägt 1000m lopp persade med 3.06,98, en halv sekund före klubbkompisen Alvin Mether som kom 6:a.

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Sexa i P17 höjd blev Anton Andersson som med 1,70 var nära sitt färska personbästa. I 13 års klasserna hade Hälle inte så många deltagare men 12 åriga Ellen Bernhardsson gick in på en fin 5:e plats på 800m med tiden 2.48,55, en rejäl pressning av perset.

Olle vann Valencia 5k

Under gårdagen arrangerades högklassiga tävlingar i Valencia. Förutom ett stjärnfyllt 10km lopp med flera världslöpare på startlinjen så arrangerades även ett vasst 5km lopp strax före huvudloppet. Här hade Hälle en formstark Olle Ahlberg på startlinjen. Olle som spenderat några veckor i Spanien på träningsläger, där rapporterna vittnat om god form, gjorde ingen besviken. Han hängde snabbt av övriga löpare, passerade 3km på 8,29 och kunde defilera in imål på lysande 14,06. Tiden är den 6:e snabbaste av en svensk genom tiderna på 5km och prestationen blir inte sämre då Olle sprang helt ensam i blåst och halvbra förhållanden. Vi lyfter på hatten och gratulerar Olle till en lysande prestation! På 10km så noterar vi även att Adam Brandt var med och noterade 33,30.