OLLE MEIJER – Svensk mästare, svenskt rekord och världsårsbästa!!

I år så var ultra SM tillbaka till Växjö och den flacka fina banan kring sjön Trummeln ute vid Teleborg och Linnéuniversitetets studentcampus. Varvet runt sjön är lite drygt 3,2km och för 100km löparna så rörde det sig om i runda slängar 30 varv. vilket man för ovanlighetens skull i löparkretsar sprang medsols. Stämningen var rejält uppeppad innan och det spekulerades i en rent bohuslänsk affär med Hällelöparna Olle Meijer, Anton Gustavsson samt Strömstads Mikael Ekvall i huvudrollerna. Man talade rent av om att Jonas Buuds mytomspunna svenska rekord på 6,22 skulle vara i fara, en tid som 2015 gav VM guld till Buudh. Och årets lopp med de tidigare nämnda grabbarna gjorde ingen besviken där de stack iväg i det fina vädret. Svag vind, 10 plus, växlande molnighet. Kyligt för funkisarna men närmast idealiskt för löparna. Efter en lätt rusning i starten så samlade sig snart Olle, Anton och Micke i en tätklunga som körde på i 3,45 tempo. Alltså svensk rekordfart, alltså världsklass. Maratondistansen passerades på snabba 2.36,02 och snart därefter skulle det visa sig att ingen orkade följa Olle. Olle som förvisso vann Ultravasan ifjol, men som debuterade på 10 milsdistansen i detta lopp. Det kunde man inte se, Olle sprang jämnt, balanserat utan att förivra sig. För Anton och Micke så hade utgångstempot varit för tufft och Anton steg av efter 74km och Micke en mil senare, då hade de redan släppt iväg Olle som nu sprang ensam mot Buudhs rekordtid. Påhejad av en gles men entusiastisk publik samt inte minst en energisk speaker som fick Olle att plocka fram det allra sista när han lyfte över banans enda lilla kulle vid Teleborg. Sluttiden blev 6.20,50. Svenskt rekord med en och halv minut samt världsårsbästa i år. I fjol var det blott två löpare som var snabbare i världen. I skrivandes stund skall också tilläggas att 24h loppet pågått i drygt 8 timmar. Här har Hälle tre löpare med;  Sandra Lundkvist som efter första tredjedelen ligger trea i damklassen, Branislav Pavic som ligger 8:a och Amer Nezirovic som ligger 20:e i SM tävlingsklasserna. Men här är det som sagt långt kvar, där en kall natt kommer att skilja agnarna från vetet. Speciellt vad det gäller supportteamen som får användning av tumvantar och termosar med varm choklad. Hemsidesredaktionen återkommer i morgon.

Yoie imponerade stort på OCR premiären i Slottskogen

Som ofta så är Tough Viking i Slottskogen, Göteborg, start på OCR säsongen. I år var det växlande väder, men framförallt snorkallt, vilket påverkar OCR där det gäller att inte vara för stel i fingergreppen i alla klätterhinder och monkeybars. Vattenhindret kan inte heller ha varit för kul. Tough Viking är en 10km lång OCR bana där löpningen ofta är mycket avgörande, hindren inte allt för svåra med ett stort otrevligt undantag och det är den sista rampen. Att komma dit med blöta och hala skor och frusna händer gjorde det i stort sett omöjligt för den stora massan av deltagare att komma upp, få grepp och hala sig över. Men hade man bara ett sparat armband så räckte med ett försök och sedan kunde man runda rampen, så gjorde alla i damernas elitklass. Hälles nyförvärv för i år Yoie Bohlin gjorde en imponerande premiär i Hälles OCR dress med en överlägsen seger i damklassen med tiden 44,12. Tvåan Malin Dahlbeck var 1:20 efter Yoie och trean tre minuter efter., och då tappade Yoie ändå säkert 20s på rampen genom att göra två försök, alla konkurrenterna gjorde bara ett innan de klippte band. Det skall sägas att hela den kvinnliga eliten var på plats förutom vår egen Karin Abrahamsson som tävlar i Italien den kommande helgen. I herrklassen blev det norsk seger och Hälles Tobias Jäger slutade på en fin 3:e plats med tiden 40,09, bland annat efter en imponerande slutramp. Tobias hade mindre än en minut upp till segern. Ett fint lopp gjorde även Daniel Taube med överlägsen seger i masterklassen 50 år på tiden 47,28. Regelförklaring: i OCR får man missa två hinder, missar man ett tredje hinder så är man diskad. För att hålla reda på detta under pågående tävling så har de aktiva tre armband runt handleden när loppet startar. Bommar man ett hinder så åker ett armband av.

Anton vann överlägset Österlen Trail 60k

Hälles svenske mästare i ultratrail Anton Gustavsson har sprungit ett av Skånes många prestigetunga traillopp, nämligen Österlen 60k med start i Simrishamn och mål vid det gamla herresätet Christinehofs slott. Tror ni att hela Skåne ser ut som Malmöområdet, platt som en pannkaka, då tror ni fel. Trakterna norr om Simrishamn, Sveriges äppelodlarcentrum, är rejält kuperat och 60k banan är mycket tuff. Anton valde i det kvalificerade startfältet att leda men samtidigt inte riskera syra i backarna, varefter han på de sista två milen drog ifrån rejält. Och då snackar vi rejält. Tiden blev 4.13,47 och seger med i runda slängar 20 minuter.

Samuel Tsegay vann Adidas Premiärhalvan!

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Maratongruppen i Stockholm arrangerade i helgen ett halvmaratonlopp med det kryptiska namnet Premiärhalvan, för en handfull ”fabrikslöpare” i Adidas samt övriga hugade. Banan gick på både norra och södra Djurgården, varav man gjorde flera varv på det mer kuperade Södra Djurgården. Hälle hade två löpare på plats vilka skötte sig väl. Samuel Tsegay hängde med i täten tillsammans med Burundiern Oscar Niyonzima och svenske Ebba Tulu Chala, men i spurten var Samuel den snabbare och han vann på 1.04,09. I damklassen så slutade Linnea Smalström på 16:e plats med tiden 1.23,19, en pressning av fjolårsperset med en knapp minut.I Kungsbacka så har det också sprungits halvmaraton med ett stort Hällegäng på plats. Bäst var Hanna Skårbratt som slutade 4:a på storfina 1.23,58, Hanna som vi annars mest sett i samband med världsrekordlopp med 4-barnsvagn. På herrsidan var Pontus Damgaard inte långt efter med en  5:e plats med tiden 1.12,30, på 7:e kom Fredrik Überbacher med 1.12,56 och Johannes Bogren kom in som 8:a med 1.14,14.

Snabba tider i blåsigt Göteborg

I Göteborg gick på lördagen, anmärkningsvärt, två lopp samtidigt. Dels var det Göteborgsvarvets seedningslopp som de senaste åren turnerat runt i GBG. Från Frihamnen 22, Ulleviområdet 23 och nu Slottskogen i år. I år hade tävlingen samlat närmare 5000 deltagare till ett lätt kaotiskt race. Vallen är ju stängd för omläggning av banorna och startområdet där utanför var så underdimensionerat att det tog över 6 minuter för alla löpare att passera startlinjen. Banan gick sedan först i motvind ut på Säröbanan i riktning mot Frölunda, sedan tillbaka in till Slottskogen, något varv runt dammarna sedan in på en komplicerad avslutningsslinga. Men tiderna var snabba, med tanke på att banan innehöll fler hårnålskurvor än de norska fjällvägarna. I herrklassen så var nyblivne M35 veteranen Anders Bergman bäste Hällelöpare med tiden 31,47. Med den tiden slutade han 3:a. På 7:e plats kom Gustav Josefinsson med 32,28 och med det kapade han 20 sekunder ifrån Startmilen i Örebro veckan innan. På 8:e plats kom Pontus Risberg med 32,50, U-19 Junioren Henok Ande kom 11:a med 33,28 och 2:a OCR specialisten Jens Edberg som med 33,39 visade på god löpförmåga. Rasmus Bäcklund smet med 33,54 också under 34 minuter. Sex Hällelöpare bland de 13 första löparna i detta mammutlopp får ges klart godkänt. På damsidan imponerade 19 åriga Philippa Duff med att bli 6:a på 38,30, där bakom Stina Bergman Lindskog 11:a på 39,04 och så evigt unga Katarina Åström på en 19:e plats med 39,34.

Och så måste vi givetvis nämna fantastiska paret Johan och Hanna Skårbratt som med sin 4-barnvagn löpte in på suveräna 41,58. Johan sprang med vagnen och Hanna servade längs banan, tiden är nytt världsrekord för 4-barnvagn med 7 minuters marginal. Samtidigt uppe på Skatås så avgjordes klassiska Premiärloppet med betydligt blygsammare startfält. I herrarnas 10km lopp så visade Robert Alexandersson en bättre form än på fler år med att bli 2:a, bara sekunder från segern. Hans tid på grusbanan skrevs till 32,59. Trea kom Daniel Parheden med 33,47, David Vegbom blev 5:a och Jonathan Jungmalm 6:a. Till sist kan även rapporteras ifrån Berlin marathon som gick av stapeln förr helgen att Tony Hatefnejad noterade 1:11, 49, Bara två sekunder efter kom Niklas Wiberg med 11,51. Men bästa placeringen tog Michelle Schnellbacher med att i loppet hamna på 60:e plats med tiden 1.24,25.

Arvid Örn vann i Jönköping, tre grabbar under 31 i Drammen!

Foto: Deca Text & Bild (arkiv)

Långloppsäsongen har som synes rullat igång så smått även om den gångna veckan bjudit på snösmocka och träning på löpband och inomhustrack. Varvetmilen hann dock att köras i Jönköping innan vintern gjorde ett par dagars återbesök. Hälles Arvid Örn passade på att springa när han ändå besökte hemtrakterna, och han gjorde det så bra att det räckte till seger på tiden 30,29. Banan var flack, det tror man ju inte om kuperade Vätterbygden, men kring småsjöarna Munk och Rocksjön nere i centrum så fick man ihop en flack bana. Sexa i loppet blev en annan Hällelöpare, nämligen Jacob Böhm på fina tiden 31,51. En vecka senare var det ett annat 10km lopp i Drammen med fullmatade elitfält. Banan kommunicerades som rekordsnabb, en flack bana med vändning halvvägs. Kanske att vinden kom att stjäla lite tid på andra halvan efter vändningen. Snabbast av Hällelöparna var denna gång Petter Svensson med en 9:e plats på 30,23, platsen efter kom junioren Sharmarke Ahmed med tiden 30,35 och på 14:e plats en annan junior Wilhelm Bergentz med personbästatiden 30,59. 18-årige Henok Ande sänkte personbästat till 33,41 och Tilda Knauer noterade 39,04.